Έργα της Καλλιόπης Κώνστα από την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον ΟΛΘ με θέμα: “Γυναικείες Υπο-θέσεις με αφετηρία το 1821”

Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.

Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/chris.alevra

ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821

Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.

Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…

Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Στις μέρες μας πιστεύω ότι επαναστατικό είναι να ακολουθούμε το δρόμο της καρδιάς στη ζωή μας, κάνοντας πράγματα που αγαπάμε. Επαναστατικό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αυθεντικοί και αληθινοί με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Επαναστατικό είναι να εκφράζουμε τρυφερότητα και συμπόνοια.

Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Είναι η σύγχρονη γυναίκα της διπλανής πόρτας. Αυτή που ταυτόχρονα είναι μητέρα, φίλη, σύντροφος και εργαζόμενη. Περιβαλλόμαστε από ηρωίδες αν το καλοσκεφτούμε, που με τη δύναμη της Θηλυκής Αρχής, καθημερινά υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και εμείς μένει να τις θαυμάζουμε και σεβόμαστε.

Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Η κακοποίηση, είτε σωματική, ψυχολογική ή λεκτική, ξεκινά από τη έννοια της βίας, της επιβολής. Αυτό που θα μάθαινα και στους δύο καταρχήν είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε ένα, είμαστε αδέρφια, μια μεγάλη οικογένεια. Η αγάπη είναι αυτή που ενώνει την ανθρωπότητα και βοηθά πάντα με θετικό τρόπο. Και ότι η βία, είναι ακριβώς το αντίθετο της αγάπης. Ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε κακό στο συνάνθρωπο μας, ίσα-ίσα οφείλουμε να τον προστατεύουμε και βοηθούμε ως αδερφό μας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Ναι, πιστεύω είναι η αλλαγή στη συνειδητότητα των ανθρώπων, αλλαγή στις πεποιθήσεις και στα πιστεύω μας. Και σαφώς ένα ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα που ξεκινά φυσικά από την οικογένεια, αγκαλιάζει αυτό το θέμα και δίνει ύψιστη προτεραιότητα στο να μάθουμε και να λειτουργούμε μέσα από την αγάπη και όχι το φόβο ή το μίσος.

Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Με αγγίζει βαθύτατα η οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και μέσα από τα τρία έργα με τα οποία συμμετέχω σε αυτή την έκθεση στόχος μου είναι να επισημάνω ότι για όλες τις συμπεριφορές υπάρχει ένα όριο, μία «κόκκινη γραμμή», όπως λέγεται ένα από τα έργα μου και επίσης να ενθυμήσω στους συνανθρώπους μου τις θετικές ανώτερες έννοιες της ισορροπίας και της αλληλεγγύης με τα υπόλοιπα δύο έργα μου.

Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; Να επικοινωνήσει άμεσα και να ζητήσει βοήθεια για να βοηθήσει στο τέλος τον εαυτό της και να θεραπεύσει οριστικά όλα τα τραύματα που δημιουργήθηκαν στην ψυχή, στο νου και στο σώμα της.

Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Αν είχα αυτή τη δυνατότητα, ειλικρινά θα ήθελα να μοιραστώ ένα ωραίο γεύμα με όλες αυτές τις υπέροχες και θαρραλέες γυναικείες προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν και άλλαξαν το ρου και τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό στερέωμα μέχρι σήμερα. Να είμαστε όλες μαζί γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι και να ακούω με θαυμασμό τις μοναδικές ιστορίες τους.

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr