Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.
Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821
Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.
Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…
Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Κάθε πράξη που οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα ελευθερίας είναι επαναστατική.
Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Αν δούμε άλλα μέρη του πλανήτη μας, αμέτρητες ηρωίδες υψώνουν ανάστημα για δικαιώματα που θεωρούνται αυτονόητα στο Δυτικό Πολιτισμό, όπως η εκπαίδευση, η αυτοδιάθεση και η επιλογή συντρόφου.
Όμως, παντού στον κόσμο ηρωίδα είναι η γυναίκα που αγωνίζεται για να ζει με αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, παλεύει για την ισότητα και έρχεται αντιμέτωπη με αιώνες προκαταλήψεων και στερεοτυπικών αντιλήψεων.
Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Ευτυχώς που γίνονται αποκαλύψεις για την γυναικεία κακοποίηση. Παρόλο που νομίζω ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, η ευαισθητοποίηση πολλών ανθρώπων είναι γεγονός.
Στην κόρη μου, τι να πω; Είναι πολύ συνειδητοποιημένη στο θέμα αυτό. Ίσως γιατί διάβασε νωρίς το «Δεύτερο Φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ.
Γενικά, στα παιδιά δε μετράει τόσο τι λες, όσο το παράδειγμα που δίνεις. Δεν υπονοώ ότι είμαι πάντα το καλό παράδειγμα, έχω κάνει λάθη, αλλά ελπίζω ότι πιάνω τη βάση.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Μακάρι να υπήρχε ένα μαγικό κλειδί. Νομίζω ότι χρειάζονται πολλά πράγματα μαζί. Πρόχειρα θα αναφερθώ στην ανάγκη να εκπαιδευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, στο σχολείο και στις άλλες δραστηριότητες για μια ανατροφή και εκπαίδευση χωρίς στερεότυπα φύλου.
Η οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών βοηθάει επίσης, καθώς ένας λόγος θυματοποίησης είναι η αίσθηση που έχει κάποιος-α ότι δεν έχει επιλογές. Οι δομές υποστήριξης (ψυχολόγοι, νομικοί κλπ) είναι κάτι που οφείλει η πολιτεία να παρέχει.
Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Τα έργα μου σε αυτό το project είναι πορτρέτα κοριτσιών που αναζητούν την ταυτότητα και τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο και μιλούν με το βλέμμα.
Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; Να φύγει αμέσως και να ζητήσει κάθε είδους βοήθεια. Να μη μείνει μόνη.
Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Θα ήθελα να αγκαλιάσω, όχι μια ιστορική φυσιογνωμία, αλλά ένα ρόλο, τη «Στέλλα» του Κακογιάννη. Ήταν μια γυναίκα που πήγε κόντρα στις προσδοκίες του περίγυρου. Μια γυναίκα που αγαπούσε τους άντρες, τη ζωή και την ελευθερία.