Συνέντευξη στην Εύα Πετροπούλου Λιανού
“Λατρεύω να διαβάζω μυθιστορήματα, να ταξιδεύω σε άλλες εποχές να “γνωρίζω” τόπους, ανθρώπους, συνήθειες, η μεγάλη αγάπη μου όμως είναι η συγγραφή παραμυθιών που ενημερώνουν μικρούς και μεγάλους για σημαντικά και ευαίσθητα θέματα.”
Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Στα 20 άρχισα να εμπλουτίζω τις ευχετήριες κάρτες των αγαπημένων μου με “μικρές ιστορίες” και ομολογώ ότι το απολάμβανα. Σε σημαντικά γεγονότα της ζωής μου έγραφα ιστορίες εμπνευσμένες από αυτά, χωρίς όμως ποτέ να σκεφτώ να τις δημοσιοποιήσω. Μόνο μετά το θάνατο του πατέρα μου από άνοια αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το δοκίμιο που έγραψα στη μνήμη του με τίτλο “ταξίδι στον κόσμο της άνοιας” με σκοπό, να ενημερώσω και να ευαισθητοποιήσω το ευρύ κοινό στέλνοντας ταυτόχρονα (μέσω της Ελληνικής εταιρείας νόσου Alzheimer στην οποία και παραχώρησα τα δικαιώματα ) ένα μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των ανθρώπων που πάσχουν.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ενσυναίσθηση, νομίζω πως αυτή η λέξη με εκφράζει γιατί όλα μου τα βιβλία γράφονται με σκοπό να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και κυρίως να βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο “μέσα από τα μάτια του άλλου”.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Κάθε φορά που βρίσκομαι αντιμέτωπη με “ιδιαίτερες καταστάσεις” μέσω κοινωνικού, φιλικού ή και οικογενειακού περιβάλλοντος, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω μέσω του γραπτού λόγου τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά μου. Η έμπνευση ακολουθεί όταν πια περάσω στο επόμενο βήμα, στην εξερεύνηση και επεξήγηση της αιτιολογίας που προκαλεί την όποια ιδιαίτερη κατάσταση. Και είναι αλήθεια πως μ’ ενθουσιάζει και με συνεπαίρνει η προσπάθεια να ενημερώσω τα μικρά παιδιά με απλά λόγια, χωρίς όμως να ξεφεύγω από την πραγματικότητα για δύσκολα θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και συναντούμε συχνά στην καθημερινότητα μας.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Κάθε άνθρωπος δύσκολα μπορεί να είναι αντικειμενικός όταν πρόκειται να μιλήσει για τον εαυτό του. Θα πω μόνο τούτο: μου αρέσει να έχω πάντα ήρεμη και καθαρή τη συνείδηση μου.
Πώς βλέπετε το βιβλίο; Ως τη μαγική πύλη που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα από εμάς στα πιο υπέροχα ταξίδια.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον; Αν και ακούγεται παράδοξο στην εποχή της τεχνολογίας, της εικόνας και της ταχύτητας το βιβλίο πάντα θα συνεπαίρνει τους αναγνώστες. Η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού, το ξεφύλλισμά του, αυτό το μπρος πίσω στις σελίδες όταν θέλει κάποιος να ξαναθυμηθεί τα προηγούμενα κεφάλαια, η προσπάθεια να βρει που σταμάτησε η ανάγνωση όταν κατά λάθος χαθεί ο σελιδοδείκτης, το μοίρασμά του σε φίλους με μικρές υποσημειώσεις και σχόλια είναι καταστάσεις που ένα τάμπλετ ή ένας υπολογιστής δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρει.
Ποίηση ή μυθιστόρημα; Λατρεύω να διαβάζω μυθιστορήματα, να ταξιδεύω σε άλλες εποχές να “γνωρίζω” τόπους, ανθρώπους, συνήθειες, η μεγάλη αγάπη μου όμως είναι η συγγραφή παραμυθιών που ενημερώνουν μικρούς και μεγάλους για σημαντικά και ευαίσθητα θέματα.
Μια φράση από ένα βιβλίο σας…. με συγκινεί αφάνταστα και με εκφράζει απόλυτα μια φράση από το παραμύθι “ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχαιμερ” όταν ο διάσημος γιατρός κ. Αλτσχαιμερ συνομιλεί με τον ήρωα μου και του λέει; “ξέρεις τι πιστεύω εγώ; πιστεύω πως η καρδιά θυμάται όσα το μυαλό ξεχνά”.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σε ό,τι αφορά τη συγγραφή ετοιμάζουμε μαζί με τη συνεργάτιδα μου και μεταφράστρια κ. Μικαέλα Γερογιώκα ένα παραμύθι για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μια κατάσταση που αποτελεί πηγή δυσφορίας για τα άτομα που πάσχουν από αυτή, καθώς απορροφά σημαντικό μέρος από το χρόνο τους και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική τους ζωή.
Επίσης με τη βοήθεια του εκδοτικού μου οίκου OnTime Books και του έκδοτη κ. Δημήτρη Χριστοδούλου, σχεδιάζουμε δράσεις που μέσω της διάθεσης των βιβλίων θα προσφέρουν έσοδα για τη στήριξη των Εταιρειών Αλτσχαιμερ στην Ελλάδα με τελικό αποδέκτη τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Όταν έχει κάποιος την τύχη να συνεργαστεί με εκδότες σαν τον κ. Χριστοδούλου που εκτός από όραμα και διάθεση έχει έντονο το αίσθημα της προσφοράς στο συνάνθρωπο μπορεί πραγματικά να κάνει πολλά.
Ευχαριστώ θερμά την κα Ζεγγου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε.
Εύα Πετροπουλου Λιανού
Σύντομο βιογραφικό. Η Έπη Ζέγγου γεννήθηκε στη Λάρισα . Είναι Κτηνίατρος , μητέρα τριών παιδιών. Είναι γραμματέας του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ν.Λάρισας, μέλος της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων της Alzheimer Ελλάς . Έχει συγγράψει το δοκίμιο « Ταξίδι στον κόσμο της άνοιας» , και τα παιδικά παραμύθια γνώσεων « Το πολύ ξεχωριστό χρωμόσωμα 21» και « ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχαιμερ» οι ξενόγλωσσες εκδόσεις των οποίων κυκλοφορούν από την OnTime Books