Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
– Ξεκίνησα σε πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζω. Δε θυμάμαι τον εαυτό μου σαν μικρό παιδί να παίζω, αλλά να ζωγραφίζω ώρες ατελείωτες. Η χαρά της δημιουργίας ήταν από τότε πολύ σημαντική για μένα και με έμαθε να ονειρεύομαι και να βάζω στόχους στη ζωή μου. Η πεμπτουσία της ζωής είναι η ώρα που γεννιέται το όνειρό σου.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
– Και τα δύο σίγουρα. Μπορεί να γεννηθείς με το χάρισμα της ζωγραφικής αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και οι ειδικές συνθήκες να ανακαλύψει και να αναπτύξει το άτομο αυτό το χάρισμα. Για να εξελιχθεί θα πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και να δουλεύει πάνω σε αυτό, να κάνει σπουδές και να παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα.
Είναι αναγκαίο να εξελίξεις το χάρισμά σου για να γίνεις ζωγράφος
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
– Γυναίκα. Γυναίκα γιατί είναι αυτό που που έχει να κάνει με τη ζωή και τη δημιουργία. Κατά τη βίβλο ο Θεός φύτεψε έναν παράδεισο στην Εδέμ προς τα Ανατολικά και έβαλε εκεί τον άνθρωπο, που έπλασε. Όμως κάτι έλειπε από όλο αυτό που δημιούργησε. Έτσι έφτιαξε την γυναίκα. Της έδωσε τη δυνατότητα της γέννας και της δημιουργίας.
‘Εχω σαν επίκεντρο την γυναίκα όχι λόγου φύλου επειδή είμαι γυναίκα, αλλά μέσα από τα θέματά μου βλέπω τη γυναίκα σε διάφορες στιγμές της, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ακόμη και σήμερα παρά τους αγώνες της μιλάμε για την κακοποίηση, την εκμετάλευσή της και την υποτίμιση του ρόλου και της αξίας της. Εγώ βάζω τη γυναίκα ως καλλιτέχνης στο επίκεντρο των θεμάτων μου και μέσα από αυτά περνάω τα δικά μου μηνύματα.
Μιλήστε μας για τις βραβεύσεις σας.
– Έχω βραβευτεί από τoν όμιλο για την Unesco Πειραιάς και Νήσων με τιμητική πλακέτα για την προσφορά μου στον Πολιτισμό,από τη New York Art Connection, από την Πολιτεία Πολιτισμού, τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαικής Ιδέας στη Θεσσαλονίκη και δύο φορές από τη Ρωσική Δημοκρατία όπου συνολικά τους ανήκουν 3 πίνακές μου.
Ο ένας πίνακας με τον τίτλο ‘Αυγούστα’ ανήκει στο Πνευματικό κέντρο Καλούγκας της Ρωσίας και οι πίνακες μου με τίτλο “Μαντόνα” και ‘Αναγέννηση’ανήκουν στο Παλάτι Πολιτισμού Λεβάσοβο Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
– Όντας χαρακτήρας ευέλικτος και πολυπράγμων. Είμαι ευπροσάρμοστη στην καθημερινότητά μου, η οποία παραπέει ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Αφουγκράζομαι αυτή την πάλη και αποτυπώνω στον καμβά μου όλα αυτά που συλαμβάνω από το περιρρέον περιβάλλον. Το τί θα επικρατήσει το αφήνω στο χρόνο και αυτό
θα χαρακτηρίσει τα έργα μου.
Όντας χαρακτήρας ευέλικτος και πολυπράγμων.
Ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια;
-Αυτή τη στιγμή δουλεύω για την επόμενη ατομική μου έκθεση στο Δήμο Αθήνας και μετά θα δουλέψω για μια πρόταση που έχω για την παρουσίαση της νέας μου δουλειάς στο εξωτερικό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
H Άννα Δημάκη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι πτυχιούχος ΝΟΕ ΑΠΘ, ζει και εργάζεται στη θεσ/νικη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής για πολλά χρόνια δίπλα σε καταξιωμένους ζωγράφους.
Πιστεύει στη δύναμη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς και το αποδεικνύει με τη συμμετοχή της ως διοργανώτρια και ως χορηγός σε εικαστικά δρώμενα.
Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες άρχισαν από τα παιδικά της χρόνια.
Πίνακές της βρίσκονται σε δημόσια κτίρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στη Ρωσία στο Παλάτι Πολιτισμού Λεβάσοβο της Αγίας Πετρούπολης και στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου της Καλούγκας.
Η καλλιτεχνική της πορεία έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές και έντυπο τύπο.
Mέσα από τα έργα της υμνεί την γυναίκα:
-Την γυναίκα γυμνή πρόκληση
-Την γυναίκα έρωτας
-Την γυναίκα σύμβολο της γονημότητας
δημιουργεί ένα προσωπικό ύφος όπου προσπαθεί να αποδώσει έντονα την
αίσθηση της μοναξιάς.
Δύο από τους τελευταίους πίνακές της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων.
Τα έργα της είναι ελαιογραφίες. Έχει κάνει 12 ατομικές εκθέσεις και 30 ομαδικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές Ελλάδας και εξωτερικού (Βραζιλία, Κύπρο, Δανία, Τουρκία, Ν.Υόρκη και Γερμανία, Ρωσία).