“Πηγή έμπνευσης η γυναίκα… Η γυναίκα της ζωής ή της τέχνης, αναδύεται μέσα από τη χαρούμενη ή και τη ζοφερή πραγματικότητα και μετουσιώνεται μέσα από χρώμα και μοτίβο σε μορφή.”
Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από παιδική ηλικία, με συνεπαίρναν τα χρώματα και η δημιουργία. Στην ηλικία των 12 χρονών άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα σε Κύπριους καλλιτέχνες, μέχρι που ολοκλήρωσα τη φοίτησή μου στο Δημόσιο σχολείο. Μετά την αποφοίτηση μου από το Λύκειο συνέχισα να σχεδιάζω, να ζωγραφίζω, να πειραματίζομαι με υλικά και τεχνοτροπίες, ενώ παρακολουθούσα σπουδές σε Ιδιωτικό Κολλέγιο στην ειδικότητα των Γραφικών Τεχνών. Η επιθυμία να αναπτύξω περισσότερο τις δυνατότητές μου και να εμβαθύνω στην τέχνη, με οδήγησε στις ΗΠΑ όπου σπούδασα Καλές Τέχνες και Διδασκαλία της Εκπαίδευσης στις Καλές Τέχνες. Με τις νέες εμπειρίες, ερεθίσματα, τη μελέτη μεγάλων ζωγράφων και ρευμάτων της τέχνης, με τη στήριξη και καθοδήγηση καθηγητών μου άρχισα να βρίσκω τη δική μου καλλιτεχνική φωνή. Αυτό βρήκε αντανάκλαση σε συμμετοχές σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, στην Κύπρο και στις ΗΠΑ.
Η καλλιτεχνική μου πορεία συνεχίζεται ως μια αέναη εξερεύνηση της έκφρασης, με κύκλους που κλείνουν και άλλους που δοκιμάζω, επιδιώκοντας παράλληλα να «εκθέσω» την τέχνη μου στη ματιά του κοινού, άλλων καλλιτεχνών, κριτικών. Σε αυτό το πλαίσιο αυξημένες είναι οι συμμετοχές μου σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς όπως στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γερμανία, Μπαγκλαντές, στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία και Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχω κάνει 6 ατομικές εκθέσεις.
Στη 2η Dafen Μπιενάλε Λαδομπογιάς στην πόλη Σενζέν 2020, 8η Μπιενάλε του Πεκίνου 2019, 18η Ασιατική μπιενάλε στο Μπαγκλαντές 2018, 6η Διεθνή Τριενάλε Χαρακτικής του Τόκιο στην Ιαπωνία 2018, στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Art Olympia στο Τόκυο (2016) μάλιστα κερδίζοντας έπαινο νικήτριας του 1ου γύρου επιλογής έργου από Ευρώπη και ΗΠΑ όπου ήμουν και η μοναδική Κύπρια που έφτασε μέχρι τον τελικό, συμμετείχα στην 3η Μπιενάλε Σαντορίνης το 2016.
Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Πηγή έμπνευσης η γυναίκα. Άλλοτε πιο κοντά στο ρεαλισμό, στη συνέχεια με συμβολισμούς ή και σουρεαλιστική απεικόνισή της. Η γυναίκα της ζωής ή της τέχνης, αναδύεται μέσα από τη χαρούμενη ή και ζοφερή πραγματικότητα και μετουσιώνεται μέσα από χρώμα και μοτίβο σε μορφή.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Οι καλλιτέχνες που νοιώθω ότι με έχουν επηρεάσει είναι ο Κλιμτ και ο Ανρί Ματίς κατά πρώτο λόγο, με τα μοτίβα του ο πρώτος και τα ζωηρά χρώματα ο δεύτερος. Ο Σαλβαδόρ Νταλί, με τα μοναδικά παράξενα σουρεαλιστικά του έργα, η Φρίντα Κάλο που αστείρευτα δημιουργούσε μέσα από προσωπικά της βιώματα και φυσικά ο Πικάσο, με την ανεξάντλητη ενέργεια του και τη δίψα του για δημιουργία και πειραματισμούς.
Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Δεν ξέρω να σας πω για Ελλάδα αλλά θα μιλήσω για Κύπρο. Η τέχνη δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει. Ενώ η τέχνη εμπλουτίζει και ευφραίνει την ψυχή και το μυαλό, οδηγεί σε πνευματική ανάταση, λειτουργεί άλλοτε καθαρτικά και άλλοτε ως έναυσμα προβληματισμών ή αναζητήσεων, ενώ είναι βασική ψηφίδα του πολιτισμού μιας χώρας, εντούτοις ακόμα «ζητείται ελπίς». Κερδίζει κοινό αργά και σταδιακά, αλλά απουσιάζει η στοργή της πολιτείας. Παρά τους οποιουσδήποτε νόμους, σπανίως τη συναντάς σε δημόσιους χώρους και κτήρια, ενώ οι καλλιτέχνες παραπαίουν αγωνιζόμενοι να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί της επιβίωσης και της τέχνης τους.