“Η έμπνευση είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Μια πνοή εντός, ένα φύσημα μέσα μας. Είναι η ταύτιση σκέψης κι αίσθησης ώστε να δημιουργήσεις. Είναι η φωνή που μιλάει στην ψυχή μας για το καθετί ή από το καθετί γύρω μας. Πάντα την αφήνω να με οδηγεί…”
Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Το “θέλω να…” από το “θα γίνω…” έχουν διαφορετική έννοια κι είχαν μεταξύ τους μια διαφορά ετών. Η ενασχόληση μου με το θέατρο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία είναι η αλήθεια κι από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να παίζω. Παρ’ όλα αυτά, σαν παιδί είχα διάφορες ενασχολήσεις με σκοπό μεγαλώνοντας να με βοηθήσουν να επιλέξω την επαγγελματική μου πορεία. Μέχρι και την δευτέρα γυμνασίου είχα σταματήσει όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες γιατί είχα αποφασίσει πως “θέλω να γίνω ηθοποιός” οπότε συνέχισα μόνο το θέατρο. Έπειτα, στη δευτέρα λυκείου με δική μου απόφαση πήγα ένα απόγευμα στο φροντιστήριο έκανα την δήλωση μου ότι σταματάω τα μαθήματα επέστρεψα σπίτι και είπα στη μητέρα μου “θα γίνω ηθοποιός, οπότε ότι χρήματα ήταν να ξοδέψετε για μένα στα φροντιστήρια κρατήστε τα για να με βοηθήσετε με τις σπουδές μου. Θα γίνω ηθοποιός!” Ήταν η επιθυμία μου, πήρα την απόφαση και το έκανα.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θα αναφερθώ σ’ έναν ηθοποιό που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, όμως, η ιστορία του έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Θεωρώ ότι ο Βασίλης Τσιβιλίκας είχε μια σημαντική παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και ιδιαίτερα το θέατρο. Η αλήθεια είναι πως πέρα από την τελευταία του παράσταση στο θέατρο “Ακάδημος” που είχα την τιμή να τον παρακολουθήσω, τον ήξερα μόνο μέσα από τις κινηματογραφικές του συμμετοχές. Χρόνια μετά βρέθηκα να παίζω στο ίδιο θέατρο, όπου μετά την επίσημη πρεμιέρα πολλοί συνεργάτες, δημοσιογράφοι και κόσμος που τον ήξερε αναφέρθηκαν σε πολλές υποκριτικές ομοιότητες τονίζοντας μου πόσο συγκινημένοι είναι που με είδαν στον ίδιο χώρο που έβλεπαν κι αυτόν. Σάστισα… Στην συγκεκριμένη παράσταση το άκουσα πολλές φορές το σχόλιο αυτό και έτυχε να το ακούσω και στην αμέσως επόμενη θεατρική συμμετοχή μου. Έπειτα έψαξα και βρήκα ό, τι υλικό έχει σωθεί από τα έργα του, για να καταλάβω κι εγώ τι ακριβώς μου λέει ο κόσμος και κάθε φορά που θέλω να γελάσω και να ξεχάσω κατατρέχω σ’ αυτές τις παραστάσεις που, πλέον, έχω χιλιοδεί. Μου είναι γνώριμο το σχόλιο αυτό στις κωμικές συμμετοχές μου και χαίρομαι να το ακούω. Είναι αναντικατάστατος φυσικά αλλά κάποια στοιχεία του άθελά μου αρχικά, και μετέπειτα συνειδητά τα έχω υιοθετήσει. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό αυτό γιατί ο Τσιβιλίκας για μένα είναι ολόκληρη σχολή θεάτρου κι εύχομαι να κάνω κάποια στιγμή κι εγώ μια αντίστοιχη καριέρα.
Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Ξεκάθαρα το θέατρο! Αυτός ο “συγχρονισμός”, να το πω, ηθοποιού και θεατή είναι μαγικός. Οφείλεις να κάνεις ολόκληρη κατάθεση ψυχής, σε μια μόνο στιγμή και να είσαι όσο καλύτερος γίνεται κάθε βραδιά για όλους αυτούς. Πολύ διαφορετικό το παίξιμο όταν έχεις κοινό.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η καριέρα θεωρώ ότι είναι σ’ έναν βαθμό στιγμιαία με βραχυχρόνια αποτελέσματα, ενώ η επιτυχία είναι μια εμπειρία εσωτερικών υπερβάσεων μέσα από τις οποίες διαμορφώνεται ένα σταθερό μοτίβο αποτελεσματικότητας και επικράτησης. Το περιεχόμενο της ιδέας μιας επιτυχίας, βέβαια, είναι πάντοτε υποκειμενικό γιατί χρειάζεται ένα προσωπικό νόημα απ’ τον καθέναν μας, ένα εσωτερικό κίνητρο. Είναι το ατομικό όραμα του καθενός για τον εαυτό και τη ζωή του, είναι το νόημα που δίνει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η επιτυχία βιώνεται μόνο σε σχέση με το ποιος είμαι, και πολύ περισσότερο “ποιος θέλω να γίνω”.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Σίγουρα ο άνθρωπος που ασχολείται με τα “καλλιτεχνικά” γεννιέται με αυτό το “κάτι”. Μη με ρωτήσετε τι είναι γιατί δεν έχω την απάντηση. Από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι είναι στη διάθεσή του καθενός να γίνει όσο καλύτερος μπορεί αν θέλει να θεωρείται κι επαγγελματίας. Η επαγγελματική επιτυχία είναι εξ’ ορισμού μια προσπάθεια. Δεν μπορεί να κληρονομηθεί, δεν μπορεί να σταθεί νοηματικά μια “έτοιμη επιτυχία”. Αντίθετα, κατακτιέται, κτίζεται μέσα από έναν δρόμο με εμπόδια, δυσκολίες και αδυναμίες. Όσα παραπάνω εφόδια έχει κάποιος τόσο πιο στρωτό θα βρει τον δρόμο του. Η “τέχνη” δεν έχει όρια. Εφ’ όσον γεννήθηκες με αυτό το “κάτι” προσπάθησε να” γίνεις” όσο καλύτερος γίνεται!
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Κάθε ένας από εμάς, έχει τις δικές του δυνάμεις, τον μοναδικό συνδυασμό θετικών στοιχείων του χαρακτήρα του για να αξιοποιήσει και να επικρατήσει. Είμαι πολύ επίμονος. Η επιμονή, που επιλέγω ως λέξη να με εκφράζει, είναι το καύσιμο για να συνεχίζω την προσπάθειά μου.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Μια πνοή εντός, ένα φύσημα μέσα μας. Είναι η ταύτιση σκέψης κι αίσθησης ώστε να δημιουργήσεις. Είναι η φωνή που μιλάει στην ψυχή μας για το καθετί η απ’ το καθετί γύρω μας. Πάντα την αφήνω να με οδηγεί.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Πέρα από επίμονος, που ανέφερε και παραπάνω, θέλω να πιστεύω ότι είμαι κι ανθεκτικός. Έχω ελπίδα, αυτοπεποίθηση και την “επιτυχία” ως σταθερό μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες που πολλές φορές δημιουργούνται κι εμφανίζονται.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν θέλω να περιορίσω την σκέψη μου μόνο στον επαγγελματικό τομέα. Είμαστε όλοι μας πολλά παραπάνω. Μελλοντικά έχω στα σχέδια μου, λοιπόν, να καταφέρω ν’ αποκτήσω την ισορροπία μου ανάμεσα στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή, και βέβαια, στη φροντίδα της ατομικής και οικογενειακής υγείας κι αυτό απαιτεί χρόνο και κόπο. Αλλά ένα ένα…
Φωτογραφίες Christos Delikaris, New Life Studio
Συντομο βιογραφικο.
O Άγγελος Δεληκάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο σε πολύ μικρή ηλικία. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή ‘’ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΗΣ’’, όπου στο δεύτερο έτος του κέρδισε και υποτροφία. Από το τρίτο κιόλας έτος του είναι ενεργός ηθοποιός κι έχει ήδη παίξει σε αρκετές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς τηλεοπτικά έχει εμφανιστεί στη σειρά ”Ηρωίδες” του mega, στη σειρά “Ο άντρας των ονείρων μου” του star, στην ταινία μικρού μήκους ”Το μυστικό” σε σκηνοθεσία Μ. Μανουσάκη, και τέλος στο βίντεο κλιπ – τηλεταινία ‘’Τα μαγικά σου χείλη’’ του Γιώργου Αλκαίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή και τη σκηνοθεσία. Έργα του που έχουν ήδη παιχτεί είναι τα: “Σα θέλει η νύφη… Κι ο γαμπρός”, “Ping Pong”, “Πολυθρόνα για 5” και “Όταν ο κύκνος κοιμηθεί”. Υπάρχουν άλλα τέσσερα θεατρικά κείμενα που έχει γράψει τα οποία θα δούμε προσεχώς.