“Η συνειδητή ενασχόληση με την τέχνη, απαιτεί εσωτερική διεργασία, κόπο, χρόνο, συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή.”
Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Χμ δύσκολα ξεκινάμε! Μάλλον η ταυτότητα, αν υπάρχει, ευκολότερα ακούγεται στη μουσική μου και δυσκολότερα περιγράφεται. Μου αρέσει να μελετάω και να παίζω μουσικές από διάφορες κουλτούρες και να γράφω τα δικά μου τραγούδια. Ψάχνω εκείνα τα χαρακτηριστικά που με γοητεύουν περισσότερο στα διάφορα είδη και πειραματιζομαι. Για παράδειγμα από την τζαζ μουσική, χρησιμοποιώ πολλές φορές την φόρμα ή την κίνηση της αρμονίας, από την λάτιν σίγουρα το γκρουβ, από την αναγέννηση και τη βυζαντινή μουσική μελετάω τις μελωδικές γραμμές και από την ποίηση εμπνέομαι για τις ιστορίες.
Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Ακούγαμε πάντα μουσική στο σπίτι και ανέπτυξα οικειότητα από πολύ μικρή. Τραγουδούσα κιόλας πολύ και αυθόρμητα και οι δικοί μου με ενθάρρυναν να τραγουδώ, αλλά συνειδητά και σοβαρά ασχολήθηκα όταν έφυγα για σπουδές. Τότε αποφάσισα πως θέλω να αφιερώνω όλο τον παραγωγικό μου χρόνο στη μουσική.
Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Σπούδασα προσχολική αγωγή και έκανα μεταπτυχιακό στη τζαζ μουσική. Έχω αφοσιωθεί στη μουσική από τότε που ξεκίνησα να ζω και να εργάζομαι μόνη μου.
Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Να πω καλύτερα τα “ναι” που είναι μετρήσιμα; χαχα
Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Ω πάρα πολλά. Όταν τραγουδάω το “Γρήγορα να γυριζεις πίσω” του Αντώνη Απέργη, ή το Cuccurucu Paloma ή το δικό μας “Εσπερινή σιωπή” μπαίνω στα βαθιά.
Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Μάλλον αυτή η ανίκητη άρνηση που ούτε τελειώνει, ούτε ξέρω από που προέρχεται και μόνο έναν ακόμα συνάντησα με την ίδια.
Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στον χώρο του τραγουδιού; Καλές γνωριμίες.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Δεν ξέρω αν είναι φόβος, αλλά με τη μοναξιά έχει να κάνει.
Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Εξυπηρετούν τις τηλεοπτικές ανάγκες των καναλιών και τα κίνητρα αναγνωρισιμότητας των συμμετεχόντων. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο εκεί. Οι πάσης φύσεως διαγωνισμοί μουσικής και τέχνης γενικότερα, κατά την άποψή μου, δεν αποτελούν υγιή περιβάλλοντα δραστηριοποίησης, ούτε συντελούν στην καλλιτεχνική εξέλιξη. Η συνειδητή ενασχόληση με την τέχνη, απαιτεί εσωτερική διεργασία, κόπο, χρόνο, συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή.
Σύντοµο βιογραφικό
Η Χριστίνα Ψύχα είναι τραγουδίστρια και συνθέτρια. Έχει σπουδάσει πιάνο, κλασικό και τζαζ τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά µουσικής και Προσχολική αγωγή.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε το µεταπτυχιακό πρόγραµµα του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε τίτλο “Jazz Performance & New Technologies”.
Οι µουσικές και τα τραγούδια της χαρακτηρίζονται από έντονους ρυθµούς βασισµένους στην τζαζ και λάτιν παράδοση. Οι στίχοι της στο µεγαλύτερο µέρος τους είναι στα ελληνικά. Παίζει κιθάρα και πιάνο.
Πρόσφατα δηµιούργησε το κουιντέτο της µε τον Νικόλα Αναδολή στο πιάνο, τον Βαγγέλη Κοτζάµπαση στα τύµπανα, τον Γεώργιο Χλιαβώρα στο βιολί και τον Γρηγόρη Θεοδωρίδη στο κοντραµπάσο. Με το κουιντέτο αυτό παρουσιάζεται το καινούριο της πρότζεκτ “Βιολετέρα”, που περιλαµβάνει αποκλειστικά προσωπικές της συνθέσεις και πρόκειται να κυκλοφορήσει δισκογραφικά.
Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεµινάριααπό γνωστούς καλλιτέχνες µε τελευταίο αυτό της Sheila Jordan που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2019.