Ο Οικονομολόγος Προϊστάμενος εμπορικού εταιρείας ανακυκλωσης MSc in politics & economics in S.E Europe, UoM Τραϊκούδης Χρήστος “τοποθετείται” με τις απαντήσεις του, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα στο polismagazino.gr
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Εικασίες δεν μπορούμε να κάνουμε. Ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Θα πρέπει να σκεφτούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κράτος δικαίου χωρίς να υφίσταται η έννοια του κοινού καλού ως συνιστώσα στο ατομικό καλό. Σαφώς και η κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα δεν είναι εύκολη αλλά μπορεί αυτή η κατάσταση να ακυρώσει όσα θετικά έχουμε κάνει ως τώρα; Όχι φυσικά. Όπως στην ιστορία του ατόμου έτσι και στην ιστορία ενός έθνους δεν υπάρχουν μόνο θετικές στιγμές ή μόνο αρνητικές στιγμές. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και να διδαχθούμε από τα αρνητικά αν προσπαθήσουμε να μάθουμε περί αυτών διαφορετικά θα νομίζουμε ότι πάντα έχουμε δίκιο. Οι έλληνες πολίτες δείξανε στην πλειονότητα τους μία εξαιρετική συμπεριφορά όπου λίγες φορές συναντά κανείς στη σύγχρονή ιστορία του Ελληνικού κράτους. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια όμως; Θα παραμείνουμε ως κοινωνία τόσο συνεκτική ή θα μας πούνε οι ιστορικοί του μέλλοντος ότι η στάση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά κατακερματισμένα ατομικά συμφέροντα έχοντας απέναντι τον ίδιο αόρατο εχθρό ή χειραγώγηση της μάζας μέσω του φόβου ή και τα δύο μαζί; Φθάνει μόνο μία πανδημία για να δείξει ότι έχουμε αλλάξει πραγματικά; Θα ‘λέγα ότι όχι δεν φθάνει αλλά ίσως αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την στάση ορισμένων για τα κοινά προς το καλύτερο και αναφέρω ορισμένων διότι ας διερωτηθούμε ως παράδειγμα πόσοι θα ήθελαν σήμερα έναν μεγάλο αύλειο χώρο έξω από την πολυκατοικία τους και πόσοι θα ήθελαν κτήρια με υπερβάσεις αδείας και χωρίς αυλή είτε για να κερδίζουν περισσότερο απο ενοίκια είτε γιατί πιστεύουν ότι μέσα στα τούβλα προφυλάσσουν καλύτερα τη ματαιοδοξία τους. Τελικά μέσα σε αυτόν τον πόλεμο συμφερόντων ποιός είναι αυτός που «θωπεύει» τον ίο και κάθε νέο ιό που μπορεί να εμφανιστεί και γιατί όμως να επιμένει να το «θωπεύει»; Αν απαντήσουμε σε μία σειρά από ερωτήματα τότε μόνο θα βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το ποίο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς και για τους συνανθρώπους μας.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Το ερώτημα είναι τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στον πολιτισμό; Τα σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια, οι πετσοκομμένοι δρόμοι, τα κτήρια με υπερβάσεις αδείας, η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων συνιστούν αυτά πολιτισμό ή κατά τον ελληνικό όρο παιδεία; Όχι! Ίσως να είναι μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε πόση σύνδεση έχει η αρχαιοελληνική παιδεία με τον νέο-ελληνικό πολιτισμό (πολιτισμός είναι λέξη δάνειο) και πώς θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα την έννοια του πολίτη. Σαφώς και το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Όπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξει πρόβλημα. Την έκταση του προβλήματος δεν μπορούμε να την εκτιμήσουμε πιστεύω σήμερα. Θα βοηθούσε σημαντικά ο εσωτερικός τουρισμός αλλά και πάλι θα εξαρτηθούν πολλά από την πορεία της πανδημίας και την διάθεση των πολιτών να ξοδέψουν χρήματα για διακοπές. Ως κράτος δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό και τις υπηρεσίες αλλά στην παραγωγή και την εξωστρέφεια. Γιατί όμως δεν αναπτύξαμε τον παραγωγικό μας ιστό και δεν δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές είναι μεγάλη ιστορία για την οποία φταίμε ως έθνος περισσότερο από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει όσοι θέλουν να κάνουν μία έρευνα για να βγάλουν ένα συμπέρασμα ώστε να πράξουν αναλόγως στο μέλλον.
Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Ζώντας σε μία κοινωνία πάντα πρέπει να υπακούς σε κανόνες και νόμους. Ποιοι γράφουν αυτούς τους νόμους και με ποια κίνητρα είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία για την οποία θα απαντήσουν πιο ειδικοί από εμένα. Θα κάνω ένα ερώτημα τι θέλει η κοινωνία ανθρώπους με επιστημονικό υπόβαθρο, σωστά δομημένα λόγο και πραότητα όπως ο κ. Τσιόδρας ή σύγχρονούς κοτζαμπάσηδες που δεν ξέρει κανείς πώς πλουτίσανε; Ποιός είναι το πρότυπο μας; Ποιός πιστεύουμε ότι θα καθοδηγήσει καλύτερα την κοινωνία στην επόμενη μέρα ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, η πραγματική κανονικότητα; Ποιος θα κρατήσει την πλειονότητα των πολιτών ενωμένη; Να μερικά καίρια ερωτήματα τα οποία θέτω. Όποιος ελευθέρα συλλογάται, συλλογάται καλά έγραψε ο Ρήγας Φεραίος αλλά δεν εννοούσε ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε ένα ζουγκλοειδές περιβάλλον αλλά ούτε, και για να μιλήσουμε με τους όρους της εποχής του, με τον «έλληνα» κοτζαμπάση στο κεφάλι του.
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Επί το έργον ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών όσο το δυνατό πιο πιστά, προσδοκώντας ότι η ισχύς εν τη ενώσει δεν ήταν κάτι παροδικό αλλά θα έχει συνέχεια.