Συνέντευξη στη Βάγια Σεραφειμίδου
Ποιος είναι ο ρόλος της γυναικείας συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι του Ελληνικού κοινοβουλίου εν έτει 2020; Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, έχουν παρακαμφθεί παγιωμένες αντιλήψεις και εμπόδια για την εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικούς θεσμούς κυρίως μέσα από εκλογικές διαδικασίες και κυβερνητικά σχήματα; Πόσο αποτελεσματική είναι η σύγχρονη γυναίκα στον πολιτικό στίβο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο; Η γυναίκα μπορεί να προσφέρει μέσα από την πολιτική της σταδιοδρομία στο πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό σύστημα; Οι γυναίκες πολιτικοί συναγωνίζονται ισότιμα τους άνδρες συνυποψήφιους τους; Ερωτήματα, που αδιαμφισβήτητα έχουν απαντηθεί δεκαετίες πριν, με έντονους αγώνες προκειμένου η γυναίκα να καταφέρει να συμμετάσχει στα κοινά και να φτάσει στις κάλπες όχι μόνο με το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και εκλέγεσθαι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής (1953) και η Λίνα Τσαλδάρη η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός (1956). Έκτοτε, η συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική σκηνή της χώρας καθώς και σε θέσεις ισχύος, αναμφίβολα έχει αυξηθεί και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις Κυβερνήσεις. Κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε για τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική: “Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών”.
Η Άννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καθώς και μάχιμη δικηγόρος ειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο. Είναι μια γυναίκα που διεκδίκησε και κέρδισε μια θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι και στη δημόσια ζωή. Άλλωστε η επαγγελματική επιτυχία στηρίζεται στα προσωπικά χαρακτηριστικά, τις κατάλληλες δεξιότητες και στο προσφερόμενο έργο.
Κυρία Ευθυμίου, αντιλαμβάνομαι ότι ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης και ως μάχιμη Δικηγόρος στο Εργατικό Δίκαιο, οι υποχρεώσεις σας είναι αυξημένες. Πώς καταφέρνετε να τα συνδυάσετε; Από πότε ξεκινάει η πολιτική σας καριέρα; Και τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Σίγουρα οι ρόλοι που καλούμαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ωστόσο, προτεραιότητα για μένα είναι πάντα η οικογένειά μου, που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε στο χώρο της πολιτικής. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.
Σαφώς και είναι δύσκολο να συνδυάσεις και τη μάχιμη δικηγορία και την πολιτική. Αγαπώ πολύ το επάγγελμά μου και συνεχίζω και θα συνεχίσω να ασκώ τη μάχιμη δικηγορία, διότι πιστεύω ότι ο πολιτικός προσδιορίζεται και από το επάγγελμά του, ιδίως στη δική μου περίπτωση που η εξειδίκευσή μου στο εργατικό δίκαιο μου δίνει τη δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή με τις κοινωνικά αδύναμες τάξεις, εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Παράλληλα, από τα παιδικά μου χρόνια αγαπώ την πολιτική και ήδη έχω καθημερινή ενεργό συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι από τα φοιτητικά μου χρόνια με τη συμμετοχή μου στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, στη συνέχεια ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και από τη θητεία μου σε διάφορες κομματικές θέσεις, με κορυφαία αυτή της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στα ΜΜΕ Βορείου Ελλάδας.
Από πολύ νεαρή ηλικία έμαθα να λειτουργώ συλλογικά, παίρνοντας μέρος σε κοινωνικές διεργασίες. Δυνάμωνα τη φωνή μου, με στόχο να προσφέρω, να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα. Πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει δώσει τους αγώνες του, να έχει μια επαγγελματική πορεία, να γνωρίζει την καθημερινότητα των πολιτών, να έχει τη δύναμη να διεκδικεί και να φέρνει αποτελέσματα.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και ακολούθησε το 2015 η εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην πρώτη διακυβέρνηση του Σύριζα. Τελικά, η γυναίκα πολιτικός έχει αποκτήσει ισότιμη θέση με τον άντρα πολιτικό ή η πολιτική είναι ένα ανδροκρατούμενο πεδίο της δημόσιας ζωής; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο, η γυναικεία πολιτική εκπροσώπηση στα κοινά είναι περιορισμένη; Κατά τη γνώμη σας μήπως είναι η ώρα να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής γυναίκα πολιτικός;
Στη σύγχρονη εποχή η παρουσία των γυναικών γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, ο εργασιακός χώρος, η επιστημονική κοινότητα και η πολιτική. Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν με πλήρη ισότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της δημόσιας σφαίρας και σε όλες τις βαθμίδες, είτε αυτό λέγεται εργασία, είτε πολιτική. Είναι δύσκολο για μία γυναίκα να συμμετέχει στην πολιτική τόσο διότι ανέκαθεν είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος όσο και διότι η γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους και είναι δύσκολο μέσα σε αυτούς να μπορέσει να εντάξει και το ρόλο της πολιτικού που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.
Σαφώς και υπάρχουν γυναίκες πολιτικοί, που διαθέτουν τις γνώσεις και τα προσόντα, ώστε να διατελέσουν Πρόεδροι της Βουλής, αλλά, όπως γνωρίζετε, τη θέση αυτή καταλαμβάνει το πρόσωπο που θα εκλεγεί από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, με δημοκρατικές διαδικασίες και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, όπως γνωρίζετε, εκλέχτηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, γεγονός που προάγει τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Κατά τη γνώμη σας, που εντοπίζετε δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα; Ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση; Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση που εκπροσωπείτε ως προς αυτό; Ποιο είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προωθεί η Νέα Δημοκρατία;
Η Νέα Δημοκρατία έφερε ένα νέο, πιο ποιοτικό μοντέλο διακυβέρνησης, που ανακούφισε τα νοικοκυριά και τόνωσε την αγορά. Από τις πρώτες μέρες, βήμα-βήμα, υλοποιούμε όλα όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά και μάλιστα νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και προγραφές, χωρίς αγκυλώσεις και διχαστικά μηνύματα, όπως μας είχε συνηθίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και το έχει αποδείξει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προχωρήσει σε μια σειρά αναγκαίων αλλαγών, προκειμένου η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε τη φράση: Στον τόπο μας έχουμε την συνήθεια να συζητούμε πολύ, για να μην παίρνουμε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες. Πώς το σχολιάζετε; Υπάρχει κάποια Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, που δεν επωμίστηκε τις ευθύνες που τις αναλογούσαν;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πιο πρόσφατο ιστορικά παράδειγμα μη ανάληψης ευθυνών για τις επιλογές, τις πράξεις και τις παραλείψεις της, που επέφεραν καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το τραγικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της το 2015. Επίσης, πως ακόμα και μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κανένας από το τότε κυβερνών κόμμα δεν παραιτήθηκε, ούτε αποπέμφθηκε. Γιατί στην πολιτική, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται με συγκεκριμένες συνέπειες ακόμα και αν αυτές είναι είτε παραιτήσεις, είτε αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Δηλώσατε κατά της ονοματοδοσίας των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία. Εμμένετε σε αυτή τη θέση; Θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε απειλές για έναν επικίνδυνο αλυτρωτισμό; Πώς αποκαλείτε τη γείτονα χώρα;
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή έχουν τονίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, γι’ αυτό και δεν ψηφίστηκε στη Βουλή από την παράταξή μας. Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την τήρησή της στο ακέραιο και να βελτιώσουμε όσα στοιχεία της μπορούμε. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, ως κυβέρνηση, μεριμνούμε για την προστασία του brandname των προϊόντων που παράγονται στις περιφέρειες Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στηρίζοντας την προσπάθεια του ΣΕΒΕ για την υιοθέτηση εμπορικού σήματος, που θα συνοδεύει τα Μακεδονικά προϊόντα. Στόχος είναι να καταρριφθεί κάθε διχογνωμία για το ζήτημα και να επικρατήσει οικονομική και εμπορική ειρήνη με τη γείτονα χώρα.
Στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα της εγκληματικότητας είναι καθημερινά λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της έλλειψης περιπολικών οχημάτων. Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την ενίσχυση της ασφάλειας; Και αν ναι με ποιο τρόπο; Ποια είναι τα μέτρα που επιτάσσει η Νέα Δημοκρατία για την καλύτερη προστασία των πολιτών;
Η καταπολέμηση των φαινομένων ανομίας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας παραμένει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι στις βασικές προτεραιότητές μας είναι η μείωση των φόρων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Και αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική που ασκείται, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας. Εφαρμόζοντας δράσεις που βασίζονται στη λειτουργία των θεσμών και την τήρηση των νόμων, είτε αυτό αφορά τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, είτε τις καταδρομικές επιθέσεις διαφόρων ομάδων, επιστρέφουμε την κοινωνία στην κανονικότητα που της αξίζει.
Η κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο, ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κατά πόσο εφαρμόζεται; Αρκεί για την άμεση και αποτελεσματική ασφάλεια της ακαδημαϊκής δραστηριότητας και ελευθερίας;
Η Κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε έκανε το αυτονόητο. Διότι είναι αυτονόητο να μην επιτρέπονται εγκληματικές ενέργειες στο χώρο των πανεπιστημίων και η ΝΔ έχει ως στόχο μέσα από την κυβερνητική της πολιτική και την πάταξη αλλά και τη μη ανοχή του εγκλήματος και των παραβατικών συμπεριφορών. Μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου δεν μπορεί να ανθεί το έγκλημα. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την παραβατικότητα και να συζητούμε για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι. Όμως και η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι -και πρέπει να είναι- υπεύθυνη για την ευνομία στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Ο κ. Κώστας Σημίτης, σε πρόσφατό του άρθρο κατηγόρησε τον κ. Κώστα Καραμανλή, για τη στάση που κράτησε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδίδοντάς του ευθύνες για την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Πώς το σχολιάζετε; Πώς σχολιάζετε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας; Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα της Τουρκικής πλευράς;
Ο Κώστας Καραμανλής είναι γνωστό και κοινώς παραδεδεγμένο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του στην εξωτερική πολιτική πρόεταξε το εθνικό συμφέρον μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Το ίδιο έπραξε και στα ελληνοτουρκικά. Οι προκλήσεις από τους εξ’ ανατολών γείτονες έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας. Η ίδια η Τουρκία υπονομεύει κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας διαρκώς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εστιάζουμε στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και βασιζόμαστε στις αρχές της καλής γειτονίας για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά θα τα υπερασπιστούμε βασιζόμενοι στις αρχές Δικαίου.
O κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση. Εσείς πώς το χαρακτηρίζετε; Τι άλλαξε η νέα κυβέρνηση ως προς τις διαδικασίες ασύλου των προσφύγων και μεταναστών; Θεωρείτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικό ζήτημα, το οποίο με αγγίζει προσωπικά ιδιαίτερα και έχω ιδία αντίληψη, διότι είχα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, ως πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης ΝΕΟΙ, για να προσφέρουμε ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε το προσφυγικό, η Ελλάδα κινείται με στρατηγικό πλάνο για τη διαχείριση του ζητήματος και αποκτά προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο βελτιώνεται ο μηχανισμός εντοπισμού και ελέγχου των αιτούντων άσυλο, επιταχύνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες. Ενισχύουμε τη φύλαξη των συνόρων με την πρόσληψη μόνιμων συνοριοφυλάκων, προχωρούμε σε επαναπροωθήσεις όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κι επισπεύδουμε την αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μετακίνηση προσφύγων σε δομές στο εσωτερικό της χώρας. Το προσφυγικό αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να επωμίζεται όλο αυτό το βάρος. Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους εταίρους και αυτό που περιμένουμε είναι μια πιο ενεργή πολιτική στήριξης.
Με αφορμή την ειδίκευση σας, στο Εργατικό Δίκαιο και την συμμετοχή σας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία αποτελείται από τους τομείς της εργασίας και της υγείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πέντε μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τι έχει αλλάξει στον τομέα της εργασίας; Ποιο είναι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο;
Συμμετέχω στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία αποτελείται από τους τομείς της εργασίας και της υγείας, δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, ιδίως για τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, με τον τομέα της εργασίας έχω ασχοληθεί επισταμένως μέσα από την επαγγελματική μου πορεία και συνεχίζω να ασχολούμαι μέσω αυτής, γνωρίζοντας καλά και υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο λαμβάνουμε μέτρα για την αδήλωτη εργασία και προάγουμε την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τους εργαζόμενους στην επιχειρηματική επιτυχία. Επίσης, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργούμε τις άδικες για τους συνταξιούχους διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σαφώς, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν αφήνουν τα περιθώρια για πλήρη αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών και περικοπών στις ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις, ωστόσο όταν στο μέλλον οι συνθήκες το επιτρέψουν αυτή θα επέλθει με πιο ταχείς ρυθμούς.
Που οφείλονται οι παθογένειες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης; Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τι προτείνει για την άμβλυνση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης; Όσον αφορά τη λειτουργία του ΟΑΣΘ, τι προβλέπει η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή; Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και τι είναι αυτό που αλλάζει για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ;
Η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βελτιώνει αισθητά την ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων, που επιλέγουν την αστική συγκοινωνία για τις μεταφορές τους, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων, μέσω leasing. Ήδη, η διοίκηση του ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα προμηθευτεί 100 λεωφορεία με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ηλικίας έως δέκα ετών, τύπου Euro 4 και Euro 5.
Επειδή έχω γίνει δέκτης των σχετικών ανησυχιών των εργαζόμενων, παράλληλα, με τη νέα τροπολογία, προστατεύονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, καθότι «επιτρέπεται η καταγγελία συμβάσεων, πλην των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας».
Το εγχείρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βελτιώσει το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε στην πράξη ότι απέτυχε. Μειωμένος αριθμός λεωφορείων στους δρόμους, ουρές στις στάσεις και πολύωρη αναμονή των επιβατών ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.
Στη σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη μας, στρατεύομαι ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, να την κάνουμε πιο ανθρώπινη.
Τι προσδοκάτε να πετύχετε από την ενασχόληση σας στην πολιτική σκηνή της χώρας; Έχετε κάποιο πρότυπο γυναίκας πολιτικού που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με την δράση και το έργο της στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ή και παγκοσμίως;
Στόχος μου είναι μέσα από την κυβερνητική πολιτική και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου ως βουλευτής η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά ταυτόχρονα και η ποιοτική βελτίωση του επιπέδου των συμπολιτών μου μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Παράλληλα, και στην εκλογική μου περιφέρεια θα επικεντρώσω τις προσπάθειές μου ώστε να καταστεί η πόλη μας μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πολυπολιτισμική και εξωστρεφής. Προσωπικά, θα συνδράμω τα μέγιστα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη μας ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάδειξή της ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως κόμβου καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Κι αυτό, πιστεύω, είναι εφικτό όταν υπάρχει πολιτική βούληση κι επιτυγχάνεται μέσα από σκληρή δουλειά και καινοτόμες δράσεις, στα οποία στοιχίζομαι.
Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η BAΓIA ΣEPAΦEIMIΔOY Δημοσιογράφος – Πολιτικός Eπιστήμων.