Παρουσίαση βιβλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Κιλκισιώτη γεωπόνου και συγγραφέα, μέλους της Τέχνης και αγαπητού συντοπίτη, Βασίλη Ιωαννίδη, με τίτλο «Η Χλωρίδα στην τέχνη και τον πολιτισμό» την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 και ώρα 8.30 το βράδυ, στο «Στέκι της Τέχνης» στο Μεταλλικό, απέναντι από την Πινακοθήκη.

Η νέα εκδοτική δραστηριότητα της Τέχνης είναι μία εξαιρετική προσέγγιση του απίστευτα όμορφου ελληνικού χλωριδικού πλούτου και του τρόπου που επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων και αποτέλεσε έμπνευση πολιτιστικής δημιουργίας.

Στην ιστορία του κόσμου ο άνθρωπος υπήρξε πάντα συνδεδεμένος με τον κύκλο της ζωής των φυτών. Από τα ομηρικά έπη έως σήμερα θεοποίησε, λάτρεψε, καλλιέργησε, τίμησε, αξιοποίησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοποικιλότητα. Φυτά που χρησιμοποίησε για τροφή αλλά και στη ζωγραφική, στη φαρμακολογία, στην αρχιτεκτονική, στην ενδυμασία και σήμερα πολλά είδη διαθέτουν την πιστοποίηση και της επιστήμης και έχουν ενταχθεί σε φαρμακευτικές αγωγές. Σε άλλα πάλι απέδωσε ιδιότητες από τη σφαίρα του φανταστικού, δημιουργώντας μύθους και δοξασίες που ισχύουν ως και σήμερα όπως η αγνότητα του Κρίνου της Παναγιάς (Lilium camdidum) και ο συμβολισμός της γενναιότητας και εξουσίας της Ίριδας (Iris reichenbachii).
Η χρήση του μοτίβου των φυτικών ειδών από καλλιτέχνες άφησαν σε πολλές των περιπτώσεων το αποτύπωμά τους στην ιστορία.
Τρανό παράδειγμα η άκανθα που γέννησε έναν αρχιτεκτονικό ρυθμό και η τουλίπα που αποτέλεσε ένα κομμάτι της σημαντικής για τους Οθωμανούς, Εποχής της Τουλίπας (Tulip era).
Χρέος μας είναι να φροντίσουμε για τη διατήρησή της χλωρίδας, την αειφορική χρήση της και την κληρονομιά της στις γενιές που έρχονται.

Για το λόγο αυτό δεκαεπτά (17) φυτικά είδη από τη χλωρίδα του Κιλκίς, που έχουν χαράξει τη δική τους διαδρομή μέσα στην τέχνη και τον πολιτισμό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παρουσιάζονται στο πόνημα του Βασίλη Ιωαννίδη «Η Χλωρίδα στην τέχνη και τον πολιτισμό».

Ο Βασίλης Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1966. Με καταγωγή από το Ελευθεροχώρι και το Χωρύγι, ζει και εργάζεται στο Κιλκίς ως Γεωπόνος της Περιφερειακής Ενότητας από το 2007. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με την ειδικότητα Ζωικής Παραγωγής και ενεργό μέλος της Τέχνης Κιλκίς.
Από το 2007 ασχολείται με την καταγραφή της χλωρίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Είναι μέλος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας από το 2017 με συμβολή στην κατάρτιση του καταλόγου των φυτικών ειδών στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με τον Σουηδό Βοτανολόγο καθηγητή Arne Strid συνδιαχειριστή της βάσης δεδομένων για την Ελληνική Χλωρίδα Flora Hellenica Database. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχουν γίνει μέχρι σήμερα πέντε αναφορές στο επιστημονικό περιοδικό Phytologia Balcanica όπου καταγράφονται ως νέα για την χλωρίδα του Κιλκίς, περισσότερα από 220 είδη. Οι αναφορές ενημερώνουν παράλληλα και τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας (Vascular Plants Checklist of Greece). Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοτανικής στην Πάτρα Δημήτρη Τζανουδάκη, ένα νέο φυτικό είδος για την επιστήμη από την περιοχή του Κιλκίς (Allium arampatzisii Ioannidis & Tzanoud.) με τον χαρακτηρισμό ενδημικό της Ελληνικής Χλωρίδας.
Συμμετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς καθώς και στην δημιουργία της μόνιμης Έκθεσης Παλαιοντολογίας Κιλκίς, στην οποία εκτίθενται και φυτικά δείγματα από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου.
Της παρουσίασης του βιβλίου στο «Στέκι της Τέχνης» στο Μεταλλικό, θα προηγηθεί, στις 6.30 το απόγευμα εικαστικό εργαστήρι-Workshop με προσανατολισμό στην βιοποικιλότητα του Κιλκίς, υπό την εικαστική καθοδήγηση του Χαρίτωνα Παπαδόπουλου. Ο χλωριδικός πλούτος του τόπου μας και η απαράμιλλη ομορφιά του θα αποτελέσουν το εικαστικό μοντέλο που θα κληθούν οι μικροί μας φίλοι να αναπαράξουν με την τεχνική του κολλάζ φτιάχνοντας τις δικές τους φανταστικές εικόνες σε μαύρο φόντο.
Στο εργαστήρι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή παιδιά από 4 έως και 10 ετών, στην κ.Σοφία Κεσίδου, στο τηλέφωνο 6946 595 220, κατά τις ώρες 5.30 έως 8.30 το απόγευμα.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος προκειμένου να τηρηθούν με προσοχή και απαρέγκλιτα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Ο Χαρίτων Παπαδόπουλος είναι σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ζωγράφος και γλύπτης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και δάσκαλος εικαστικών της Τέχνης.
Έχει επιμεληθεί σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς σε πολλές παραστάσεις, ( Ο Επαγγελματίας, Απόψε ούτε Άμλετ, ο Χρουσαϊτός και η Βασιλοπούλα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Ο Δράκος, Ηρακλείδαι στο Θέατρο Βαφείο στην Αθήνα ) ενώ έχει στο ενεργητικό του ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και ομαδικές εκθέσεις . Έργο του κοσμεί το μουσείο της λίμνης Δοϊράνης και άλλα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία κ.α.

Με χαρά σας περιμένουμε την Κυριακή 13 Ιουνίου, από τις 6.30 το απόγευμα με καλλιτεχνικά εργαστήρια και στις 8.30 στην παρουσίαση του βιβλίου, για να παραδώσουμε και επίσημα πλέον στην πόλη και στην ιστορία της την νέα μας έκδοση «Η χλωρίδα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό» του Βασίλη Ιωαννίδη, με απόλυτο σεβασμό στην φύση και την ευχή να αποτελέσει αφορμή μάθησης, έμπνευσης, ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργικής αναζήτησης για το παρόν και το μέλλον.

Στο δρόμο προς το φως, δια στόματος του ποιητή Νικοφόρου Βρεττάκου ( τίτλος ποιήματος «Σεμινάριο»), δίνουμε ραντεβού συνεύρεσης.
Ἄν μέ βλέπαν νά στέκομαι
ὄρθιος, ἀκίνητος, μές
στά λουλούδια μου, ὅπως
αὐτή τή στιγμή,
θά νόμιζαν πώς
τά διδάσκω. Ἐνῶ
εἶμαι ἐγώ πού ἀκούω
κι αὐτά πού μιλοῦν.
Ἔχοντάς με στό μέσον
μοῦ διδάσκουν τό φῶς.

Η έκδοση έγινε με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών-Τομέα Μακεδονίας – Θράκης που αφορούσε στην πρόσκληση «Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη» και την πολύπλευρη συμβολή του Βασίλη Ιωαννίδη τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Από καρδιάς ευχαριστούμε και όλα τα μέλη και του φίλους της Τέχνης που με την παρουσία και την αγάπη τους στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου.

Σοφία Κεσίδου Πρόεδρος
Θεόδωρος Γιαννακός Αντιπρόεδρος
Αλεξάνδρα Ανανιάδου Γενική Γραμματέας
Δέσποινα Δουλκερίδου Ταμίας
Δέσποινα Κοσμίδου Μέλος
Άννα Αρκούδη Μέλος
Ελένη Αραβίδου Μέλος