Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Ανέκαθεν η Ρωσία είχε “βλέψεις” στην Ουκρανία, για την γεωγραφική της θέση και για το πλούσιο έδαφος και υπέδαφος της. Μην ξεχνάμε πως ο Στάλιν “έσυρε” την Ουκρανία στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα από την φτώχια και την πείνα να πεθάνουν εκατομμύρια Ουκρανοί. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο Πούτιν, εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρο την Ουκρανία και κατά καιρούς να κάνει τσαμπουκάδες.
Στις μέρες μας η Ουκρανία – ως Ευρωπαϊκή χώρα – θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, κάτι που φρικάρει τον Πούτιν και με το έτσι θέλω, της το απαγορεύει απειλώντας με εισβολή. Οι δυτικοί (Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση) αντέδρασαν έντονα και απείλησαν με αντίποινα (οικονομικά), αν η Ρωσία τολμήσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Άρχισε να “βρωμάει” πόλεμος ή μήπως έχει ήδη αρχίσει;
Μέσα στους αιώνες αυτή η χώρα έχει υποφέρει πολλά. Λόγω της έκτασης, της γεωγραφικής της θέσης και του πλούτου της στο έδαφος και το υπέδαφος της. Τα αρχαία χρόνια όλα τα παράλια της στον Εύξεινο Πόντο ήταν Ελληνικές αποικίες. Ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί κτλ. κτλ. Αναδείχθηκε σε ισχυρό έθνος κατά τον Μεσαίωνα, μέχρι να διαλυθεί τον 12ο αιώνα. Έως τα μέσα του 14ου αιώνα τα σημερινά εδάφη της Ουκρανίας βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Λιθουανίας και του βασιλείου της Πολωνίας. Μετά από μια χαοτική περίοδο αδιάκοπου πολέμου και αρκετές προσπάθειες για ανεξαρτησία (1917-1921) μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, η Ουκρανία προέκυψε στις 30 Δεκεμβρίου 1922 ως μία από τις ιδρυτικές δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη και πάλι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τότε άρχισε μια περίοδος μετάβασης στην οικονομία της αγοράς κατά την οποία η Ουκρανία βίωσε οκταετή ύφεση. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 η οικονομία σημείωσε πρόοδο, με κύριο δείκτη την αύξηση του ΑΕΠ.
Τα προβλήματα ξανάρχισαν όταν η Ουκρανία έδειξε ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, πράγμα που ενόχλησε αφόρητα την Ρωσία.
Το όλο θέμα μάλλον παίζεται για το εύφορο έδαφος και τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, όπως και οι αγωγοί μεταφοράς του στην κεντρική Ευρώπη. Δηλαδή αν “τα βρει” η Ουκρανία με την Ε.Ε, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της.
Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια εδώ: