“Ο χορός και η μουσική αποτελούν ένα μεγάλο μέσο κοινωνικοποίησης, καθως ο κόσμος μοιράζεται την κοινή του αγάπη για την συγκεκριμένη τέχνη και κινείται στο ρυθμό της μουσικής αφήνοντας τους ενδοιασμούς και τις ντροπές”
Μίλησέ μας για τον Μιχάλη και πως ασχολήθηκες με το χορό; Είμαι ο Μιχάλης Πορνιάζης, 31 ετών από τη Θεσσαλονίκη και από το 2009 ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό. Από μικρός τρελαινόμουν να χορεύω, ωστόσο το ερέθισμα που με έκανε να το τολμήσω ήταν το πρώτο So you think you can dance της Ελλάδος το 2007. Οταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, ένιωσα την ανάγκη να πάρω μια μικρή δόση από κάθε είδος χορού, μέχρι να κατασταλάξω σε αυτό που με εκφράζει περισσότερο, αν και γνωριζα πως το είχα ήδη βρει στην street κουλτουρα.
Είναι ο χορός και ανδρική υπόθεση ή είναι ταμπού για την Ελληνική κοινωνία; Όταν άρχισα να αγαπώ τον χορό, ήταν πολύ δύσκολο για ένα αγόρι να πάει σε σχολή χορού και όταν το τόλμησα πρώτη φορά στην έκτη δημοτικού, δεν ένιωθα άνετα, διότι το τμήμα αποτελούνταν μόνο από κορίτσια και φυσικά όταν οι συμμαθητές μου έμαθαν πως παρακολουθούσα μαθήματα χορού, απέκτησαν νέα τροφή για σχόλια. Ωστόσο η σημερινή εικόνα διαφέρει πολύ με αυτή που σας περιέγραψα. Ο χορός σαν μορφή τέχνης, αθλήματος ή hobby, είναι ανοιχτός για όλους, ανεξαρτήτου φύλου.
Ο χορός είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; Παλαιότερα τα δίδακτρα του χορού ήταν πολύ ψηλά και η πρόσβαση σε αυτόν, δύσκολη. Στις μέρες μας, η κατάσταση έχει αλλάξει. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά τα social media και το YouTube, που έκαναν το χορό διάσημο σε όλους.
Ποιά είναι τα οφέλη του χορού; Θα σας μιλήσω για τη δική μου περίπτωση, όπου ο χορός για εμένα είναι η γλώσσα που χρησιμοποιώ όταν δεν μπορώ να πω εύκολα αυτά που θέλω και να εκφράσω άνετα αυτά που νιώθω. Οταν κατάφερα να συνδέσω τα παραπάνω με την κίνησή μου, τότε κατάλαβα πόσο ευεργετικός και καθοριστικός είναι ο χορός στη ζωή μου.
Γυμνάζεται κάποιος με το χορό; Ένα από τα βασικά οφέλη του χορού είναι η εκγύμναση. Πολλοί χρησιμοποιούν το χορό σαν μορφή αερόβιας άσκησης, ενδυνάμωσης και ευλυγισίας. Φυσικά αυτό διαφέρει ανάλογα με το είδος χορού.
Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό; Σαν μέσο εκτόνωσης ο χορός βοηθά πολύ να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας και ό,τι μας αγχώνει. Πολύς κόσμος έρχεται να μάθει χορό, με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας. Πολλές φορές όταν ρωτάω νέους μαθητές για ποιο λόγο ήρθαν να μάθουν χορό, μου απαντούν πως θέλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους, είτε τους το έχει προτείνει ο ψυχολόγος τους.
Ο χορός μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο στην κοινωνικοποίησή του; Ο χορός και η μουσική για εμένα αποτελούν ένα μεγάλο μέσο κοινωνικοποίησης, καθως ο κόσμος μοιράζεται την κοινή του αγάπη για τη συγκεκριμένη τέχνη και κινείται στο ρυθμό της μουσικής αφήνοντας τους ενδοιασμούς και τις ντροπές. Αλλωστε διάφορα είδη χορού όπως οι λάτιν χοροί, ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, καθως χορεύουν σε ζευγάρια.
Υπάρχει όριο ηλικίας νια να ξεκινήσει κάποιος το χορό; Η ηλικία είναι κάτι πολύ γενικό και κατά την άποψή μου δεν επηρεάζει την εξέλιξη κάποιου στο χορό. Στη δική μου περίπτωση, ξεκίνησα να χορεύω στο λύκειο, που για κάποιους είναι σχετικά αργά, για έναν επαγγελματία χορευτή. Ωστόσο στα μαθήματά μου έρχονται μαθητές όλων των ηλικιών. Η φυσική κατάσταση σαφώς και παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο όταν υπάρχουν ενεργοί δάσκαλοι χορού άνω των 70 ετών, αυτό μου τα αναιρεί όλα και μου δίνει κίνητρο να συνεχίζω, χωρίς να σκέφτομαι την ηλικία σαν εμπόδιο στην καριέρα μου.
Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία; Οι επαγγελματικές επιλογές για έναν χορευτή στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστες. Γι’ αυτό και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των δασκάλων χορού, καθως δεν βρίσκουν οι χορευτές άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης από το χορό. Οι ευκαιρείες ωστόσο σε Αθήνα και εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες, γι’ αυτό όλο και περισσότερος κόσμος εγκαταλείπει την πόλη μας τα τελευταία χρόνια.
Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το 2023; Τα σχέδιά μου για τον επόμενο χρόνο, έχουν να κάνουν κυρίως με το κομμάτι της δημιουργικότητας μέσα από το χορό. Ετοιμάζω το δεύτερό μου χοροθέατρο δειλά δειλά, που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το Μαΐο του 2023.
Μίλησε μας για την συνεργασία σου και την ενεργή σου συμμετοχή στο πρακτορείο ΗΑΡΡΥ PEOPLE της Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία μου με το πρακτορείο της Happy People ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, μετά από ένα cast που έκαναν για χορευτές και ηθοποιούς. Η καθοδήγηση και η βοήθειά τους στο να μάθω να προωθώ την εικόνα μου και να χτίσω το προφίλ μου, ήταν πολύτιμη καθώς πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα και εύκολα, παρόλο που δεν είναι. Εξαρχής θεώρησα πως ειναι μια πολυ καλή ευκαιρία, καθώς όλο και περισσότεροι χορευτές αξιοποιούνται σε διαφημιστικά σποτ και σε δουλειές που δεν σχετίζονται άμεσα με το χορό, αλλά και σαν μια προσπάθεια να προωθήσω ακόμη περισσότερο την τέχνη μου στο ευρύ κοινό.
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη:
Περίληψη: Ο Μιχάλης Ποργιάζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991, φοίτησε στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από τα 18 του χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό. Σπούδασε χορό σε σχολές χορού της Ελλάδος, καθώς και παρακολουθήσε κύκλους μαθημάτων και σεμιναριων χορού σε Η.Π.Α., Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Αγγλία. Διδάσκει στις μεγαλύτερες σχολές χορού στη Θεσσαλονίκη και παραθέτει σεμινάρια σε πόλεις του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λιβόρνο, Ρότερνταμ κ.α.). Με τη δική του ομάδα χορού (Beast Mode Crew), έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό της Γαλλίας και πλειάδα άλλων διακρίσεων στην εγχώρια βιομηχανία χορού. Έχει χορογραφησει το “Madagascar the Musical” της DreamWorks Σε σκηνοθεσία Θέμις Μαρσέλλου το 2019 στη Θεσσαλονίκη και το 2021 στην Αθήνα με τον Ίαν Στρατή, Παρθένα Χοροζιδου κ.α. και είναι μέλος ενός καστ χορευτών στην Λατινική Αμερική.
Εκπαίδευση
Μαθήματα και Σεμινάρια χορού: Από το 2009 και μετά παρακολούθησε σεμινάρια με κορυφαίους χορογράφους του είδους τους, όπως Daniel Lommel, Igal Perry, Lyle Beniga, Keone και Mariel Madrid, Kyle Hanagami, Mos Wanted Crew, Shaun Evaristo, Hiro, Queensy, Bruce Ykanji, Tony Tzar, Scott Forsyth, Trica Miranda, Jun Quemando, Lea Ninja, Dashaun Wesley, Danielle Polanco, Amari Marshall, Janelle GInestra, Amanda Grind, Josh Williams, Phil Wright, Kenzo Alvares και άλλοι.
Καριέρα
Συμμετοχή ως δάσκαλος:
Peridance Capezio Center (New York City) 2017, 2019.
Areadanza (Italy) 2021.
Anita Bekers Dance Studio 2014, 2015, 2016, 2017 (Netherlands).
Battle of the Best Summer Camp 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022 (Greece).
Summer Intensive Dance Camp 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022 (Greece).
In 10sive Dance Master Camp 2017, 2018,2020 (Greece).
Εργασία ως εκπαιδευτής και δάσκαλος χορού:
- I.I.E.K ΔΕΛΤΑ από το 2016
- PRODANCERS STUDIO από το 2016
- VIDA LOCA από το 2013