Διαδικτυακές ψυχαγωγικές «αποδράσεις» για όλη την οικογένεια
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια διοργανώνει τη δράση «Μένουμε Σπίτι και Διασκεδάζουμε», στο πλαίσιο της εκστρατείας «Στην πανδημία του κορονοϊού κανένας μόνος του».
Πρόκειται για μια σειρά από διαδικτυακές ψυχαγωγικές «αποδράσεις», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και οι οποίες διοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω του λογαριασμού του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας στο Facebook:
https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-1678912235661170/
Οι πολίτες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν like στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο Facebook, να συντονίζονται και να παρακολουθούν ζωντανά διαδραστικές παραστάσεις, με αγαπημένους καλλιτέχνες, που θα εκπέμπουν από το σπίτι τους.
Καλλιτέχνες θα τραγουδούν, θα παίζουν πιάνο και θα μοιράζονται με τους πολίτες την τέχνη τους (τραγούδι, μουσική, ηθοποιία κτλ.). Οι θεατές μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με σχόλια και να ζητούν τραγούδια της αρεσκείας τους, όπως και να «συνομιλούν» με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες.
Για τα παιδιά έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα, με παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο και show μαγείας.
«Η νέα μας πρωτοβουλία ‘Μένουμε Σπίτι και Διασκεδάζουμε’ έρχεται να προστεθεί σε όλες τις δράσεις που αναλαμβάνουμε ως Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Η ανάγκη να περιοριστούμε στο σπίτι μας, δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, ενώ έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό η Περιφέρεια με το Κέντρο Πολιτισμού της προχώρησε σε μια σειρά διαδικτυακών ‘παραστάσεων’, σε συνεργασία με αγαπημένους καλλιτέχνες, ώστε όλη η οικογένεια και ειδικά τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας. Θέλω να ευχαριστήσω το Κέντρο Πολιτισμού, την Πρόεδρό του Άννα Μυκωνίου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την οργάνωση της πρωτοβουλίας μας, όπως και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Αυτή την κρίση δεν θα αφήσουμε να την περάσει κανένας μόνος του», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
-Σάββατο 28 Μαρτίου – 20.30’: Τα αγαπημένα τραγούδια του Γιώργη Χριστοδούλου.
-Δευτέρα 30 Μαρτίου – 20.30’: Η Ελένη Δημοπούλου τραγουδάει για μας, στο πιάνο ο Αστέρης Τσαλίκης.
-Τετάρτη 01 Απριλίου – 20.30’: Η Λόλα Τότσιου παίζει για μας στο πιάνο τις «Meditations alternatives».
-Παρασκευή 03 Απριλίου – 19.00’: Ο μάγος Μαρμέλο διασκεδάζει όλη την οικογένεια με ένα SHOW μαγείας.
-Κυριακή 05 Απριλίου – 19.00’: «Ο Καραγκιόζης γιατρός» με τον καραγκιοζοπαίκτη Χρήστο Στανίση.
Οπως τόνισε η κα. Μυκωνίου, «με τη δράση μας αποδεικνύουμε ότι ακόμη και σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη και ότι ο Πολιτισμός μας αγκαλιάζει όλους. Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε καλύπτει την πρώτη εβδομάδα της δράσης μας. Θα ανακοινωθεί εγκαίρως και η συνέχεια. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες μας, που μας ανοίγουν το σπίτι τους και τις καρδιές τους».
Χρήστος Στανίσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές (Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.α.) στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α.
Φιγούρες του φιλοξενούνται στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα, στο μουσείο θεάτρου σκιών «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ, στο El Topic της Tolosa (international puppet center) στην Ισπανία, στο Théâtre Royal du Péruchet στις Βρυξέλες,
στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.
Λόλα Τότσιου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασκεί τη σολιστική της καριέρα από το 1980 στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συναυλίες , ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Στο ενεργητικό της υπάρχουν έξι cd. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ρεύματα της κλασσικής μουσικής και έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων συνθετών.
Πειραματίζεται με τη μουσική έκφραση και performance, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. ΄Eργα της έχουν παιχτεί μεταξύ άλλων στα λθ’Δημήτρια, Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, “café bar Flou”, “club 22”, Μέγαρο Μουσικής Θεσαλονίκης και σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας.
Μετά από πολυετή διδασκαλία σε διακεκρμμένα ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ διοργανώνει πλέον τα προσωπικά της σεμινάρια με τη μέθοδο focus training , χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και ειδικές πρακτικές Yoga του συστήματος Satyananda. Από τον Ιούνιο 2011 έως τον Ιούλιο 2019 διετέλεσε διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
ΜΑΡΜΕΛΟ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 4 ετών ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι όταν μεγαλώσω θα γίνω μάγος. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκα παράλληλα με πολλά είδη τέχνης και κυρίως με τη ζωγραφική. Σε ηλικία 15 ετών έκανα την πρώτη μου παράσταση ως ταχυδακτυλουργός. Σπούδασα φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών. Εδώ και 25 χρόνια κάνω παραστάσεις ως comedian magician για παιδιά, shows ενηλίκων και πολλές παραστάσεις για όλες τις ηλικίες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Γιώργης Χριστοδούλου
O Γιώργης Χριστοδούλου είναι τραγουδιστής και τραγουδοποιός με σημαντική δισκογραφία. Πρωτοεμφανίστηκε στο πλάι της Αρλέτας. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές, τον Ν.Μαυρουδή, Ν.Βενετσάνου, Δ.Γαλάνη, Ν.Ξυδάκη τον Patricio Anabalon, τον Alessio Arena κ.α.
Έζησε στη Βαρκελώνη για 5 χρόνια. Έχει κυκλοφορήσει 8 άλμπουμ στην Ελλάδα και 2 σε Ισπανία και Ελλάδα.Τραγούδησε σε μεγάλα φεστιβάλ και εμβληματικούς χώρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Ζάππειο Μέγαρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Όπερες Καΐρου και Αλεξάνδρειας, Φεστιβάλ MCM/Πράγα, Kronprinzenpalais/Βερολίνο, Esglesia Nova/Ισπανία κ.α.). Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε σε πρώτη εκτέλεση τα πρώτα ανέκδοτα τραγούδια του Αττίκ, στο βιβλίο-cd “Ο Αττίκ στο Παρίσι”.
Ελένη Δημοπούλου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993 και σπούδασε Μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και Πολιτικές Επιστήμες.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή ερμήνευσε μουσικά έργα σε πρώτη εκτέλεση, τον ρόλο της «Αρετούσας» στο σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» σε παραγωγή της εναλλακτικής σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της «Λενιώς» στο μιούζικαλ «οι Στοιχειωμένοι» σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην συναυλιακή εκδοχή των έργων σε περιοδεία ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, εμφανίστηκε σε σημαντικούς χώρους και Φεστιβάλ της χώρας.
Ερμήνευσε το τραγούδι «Για πάθη και για αγκαλιές» για την παράσταση «Τρίτο Στεφάνι» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και «Το Παιχνίδι των Δοντιών» για το ομότιτλο παραμύθι της Ρίας Φελεκίδου.
Αναζητάει συνεχώς και εξελίσσει την καλλιτεχνική της ταυτότητα μέσα από τις σπουδές, τις προσωπικές εμφανίσεις, τις καλλιτεχνικές συνεργασίες αλλά και την βιωματική γνώση της ελληνικής κουλτούρας.