“Η φωτογραφία είναι ο κρυφός οδηγός διαδρομών που θα ταξιδέψουν τους θεατές στον κόσμο του φωτογράφου.”
“Μια εικόνα, χίλιες λέξεις”, αλλά και “Μια διαδρομή, χίλιες εικόνες”.
Και κάθε φωτογραφία, αγέρωχη μέσα στον χρόνο, μας μαθαίνει πάνω από όλα, ότι αυτό που αξίζει πραγματικά είναι η διαδρομή και όχι ο προορισμός.
Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός; Τη φωτογραφία τη γνώρισα από το σεντούκι του παππού, με τις παλιές ασπρόμαυρες εικόνες από τα ταξίδια του και από την Πόλη που ήταν η καταγωγή του.
Πρώτη φορά πήρα κάμερα στα χέρια μου στα 12 μου. Και άρχισα να “σκηνοθετώ”, δουλεύοντας σε Α/Μ φιλμ. Ο μεγάλος έρωτας όμως ξεκίνησε από ένα ταξίδι στην Αυστραλία, όπου και έβγαλα γύρω στα πενήντα 36ρια φιλμ, πάνω από 1500 φωτο δηλαδή, μέσα σε 3 εβδομάδες. Πόλεις, βουνά, ακτές, τοπία, ακόμη και αεροφωτογραφίες από ανοιχτό διθέσιο ultra light αεροπλάνο. Από το ταξίδι εκείνο και μετά, ήξερα πως θα ασχοληθώ με την φωτογραφία στο μέλλον.
Επαγγελματικά άρχισα να ασχολούμαι μερικά χρόνια αργότερα, με ψηφιακές πλέον full frame cameras. Οι σπουδές πάνω στην πληροφορική και η αγάπη για την τεχνολογία όχι μόνο έκανε πάρα πολύ εύκολη την μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο της φωτογραφίας, αλλά με έκανε να τη λατρέψω ακόμη περισσότερο.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Η τέχνη είναι εσωτερική ανάγκη. Και η ανάγκη αυτή δημιουργείται από τα βιώματα που έχει ο καθένας μας. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο για μένα πως ο καλλιτέχνης “γίνεται”.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Για εμένα η λέξη κλειδί στο πορτραίτο είναι η λέξη “Εμπιστοσύνη”. Οταν φωτογραφίζω ανθρώπους δεν φωτογραφίζω πρόσωπα, αλλά τις ψυχές τους. Και για να το κάνει κανείς αυτό, πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη τους. Οταν γίνει αυτό, τότε η εικόνα απλώς κάνει την δουλειά της. Αποτυπώνει δηλαδή αυτό που βλέπω εγώ. Για αυτόν που ξέρει να διαβάσει πρόσωπα και ανθρώπους, μπορεί να τους διαβάσει ακόμη και μέσα από μια φωτογραφία. Με τόση λεπτομέρεια, που ίσως και να μπορεί να διαβάσει ακόμη και τις σκέψεις τους εκείνη την στιγμή. Ολα αποτυπώνονται με σαφήνεια στις φωτογραφίες.
Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Ο κύκλος ζωής του ανθρώπου θυμίζει τον κύκλο ζωής ενός πλανήτη. Η ζωή μας ξεκινά από μια μεγάλη όμορφη έκρηξη, όπως και ενός πλανήτη… Και τότε, ξεκινάει το ταξίδι μας… Η διαδρομή που κάνουμε, κάθε μέρος από το οποίο περνάμε, κάθε τι που αγγίζουμε και βλέπουμε, κάθε τι που μας έλκει και μας αλλάζει πορεία, αυτό είναι η τροχιά μας…
Και σε όλη αυτή την διαδρομή, έχουμε ένα ζευγάρι φακούς, τα μάτια μας, για να αιχμαλωτίζουν στο κουτί των αναμνήσεων μας την κάθε εικόνα.
Η φωτογραφία είναι μια εφεύρεση που εξελίσσεται συνεχώς. Η ανάγκη όμως είναι πάντα η ίδια. Είναι η ίδια με την ανάγκη του ανθρώπου των σπηλαίων να ζωγραφίσει στιγμές από την καθημερινότητά του. Να αφήσει το στίγμα του. “Εγώ, πέρασα από εδώ”. Είναι η ανάγκη να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους τις εικόνες που ριζώθηκαν μέσα στο μυαλό και την καρδιά του.
Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια μας έχει επιτρέψει να μοιραζόμαστε αυτές τις εικόνες με πολύ μεγάλη ευκολία. Ένας άμεσος, υπέροχος τρόπος να μοιραζόμαστε τις “διαδρομές” μας. Η φωτογραφία είναι ο κρυφός οδηγός διαδρομών που θα ταξιδέψουν τους θεατές στον κόσμο του φωτογράφου.
“Μια εικόνα, χίλιες λέξεις”, αλλά και “Μια διαδρομή, χίλιες εικόνες”.
Και κάθε φωτογραφία, αγέρωχη μέσα στον χρόνο, μας μαθαίνει πάνω από όλα, ότι αυτό που αξίζει πραγματικά είναι η διαδρομή και όχι ο προορισμός.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Πέρα από “αποτύπωση αναμνήσεων”, η φωτογραφία είναι και μορφή τέχνης. Η φωτογραφία γίνεται τέχνη όταν αυτό που αποτυπώνεται δεν είναι το αντικείμενο, αλλά η ματιά του καλλιτέχνη προς το αντικείμενο. Η γωνία που κοιτάζει ο ίδιος τα πράγματα και το τι έχει να πει ο ίδιος για αυτά. Είναι μια μορφή επικοινωνίας πολύ πιο δυνατή από τις λέξεις. H κάμερα για τον φωτογράφο, είναι όπως το μολύβι για τον συγγραφέα.
Όλοι στα σπίτια μας έχουμε μολύβια, αλλά πόσοι από εμάς είμαστε συγγραφείς;
Σήμερα όλοι έχουμε στα χέρια μας μια κάμερα, αλλά πόσοι από εμάς είναι καλλιτέχνες;
Αν θα κάνεις τέχνη ή όχι, εξαρτάται από τις ιστορίες που έχεις να πεις και το κατά πόσο αυτές έχουν την δύναμη να αγγίξουν τους ανθρώπους, να αλλάξουν συνειδήσεις και καρδιές, να αλλάξουν δηλαδή τον κόσμο.
Ταξίδια, πρόσωπα, στιγμές, φύση, είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Ο φωτογράφος είναι ένας μάγος. Ο φωτογράφος γνωρίζει καλά πως αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνθήκη. Οι άνθρωποι επιλέγουν το τι θέλουν να δουν και τι όχι. Ο φωτογράφος είναι μάστορας σε αυτό. Επιλέγει τι θα βάλει μέσα στο κάδρο του και τι όχι. Γνωρίζει επίσης πως ο χρόνος δεν υπάρχει και πως όλα είναι μια διαρκής στιγμή. Ο φωτογράφος είναι φιλόσοφος και ψυχολόγος. Είναι ένας Σαμάνος της εποχής μας.
Λένε πως ο συγγραφέας που γράφει περισσότερα βιβλία από ότι διαβάζει, είναι κακός συγγραφέας. Οπότε ο φωτογράφος πρέπει πάνω από όλα να είναι παρατηρητής. Γιατί πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο που φωτογραφίζει. Τα μάτια του είναι διαρκώς πεινασμένα. Για μένα είναι δύο τα πράγματα που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος. Το ένα είναι η Τεχνική. Είναι κάτι που μαθαίνεται εύκολα και που ο καθένας μπορεί να το μάθει. Το δεύτερο είναι η Αισθητική. Αυτό δεν διδάσκεται. Η αισθητική είναι κάτι που διαμορφώνεται με τα χρόνια, μέσα από τις εμπειρίες μας, από αυτά που διαβάζουμε, αυτά που παρατηρούμε και μαθαίνουμε… Αισθητική είναι αυτό που είμαστε.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σε μια από τις τελευταίες δουλειές που έκανα, ένα πορτραίτο, η γυναίκα που φωτογράφισα, με ρώτησε τι θα ήθελα να κάνω εάν είχα την δυνατότητα να κάνω αυτό ακριβώς που ήθελα… Απάντησα: “Να κάνω πορτραίτα.”. Και το εννοούσα. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός άνθρωπος, γιατί κάνω ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω.
Σύντομο βιογραφικό.
Ο Λάμπρος Καζάν έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη Φωτογραφία και με παραγωγές βίντεο από το 2007. Εχει ταξιδέψει και φωτογραφίσει σε πολλές μεριές του πλανήτη μας. Έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της φωτογραφίας, καλλιτεχνική και εμπορική, φυσικό φως και στούντιο. Ομως τα δύο πιο αγαπημένα του είδη είναι το Πορτραίτο και η Ταξιδιωτική Φωτογραφία. Πάνω από 10.000 βίντεο και φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις, ντοκιμαντερ, περιοδικά, εξώφυλλα βιβλίων κτλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια φωτογραφία από αυτές, είναι εδώ και χρόνια στα εισιτήρια του προαστιακού των Αθηνών. Εχει σπουδές στο κλασικό πιάνο και λατρεύει την μουσική. Είναι συλλέκτης σπάνιων φωτογραφικών φακών.