Kalfayan Galleries (11 Haritos Street, Athens, Greece) www.kalfayangalleries.com Facebook | Twitter
Εγκαίνια: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, 12.00-16.00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Νοεμβρίου 2022 – 7 Ιανουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00
Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Κωστή Βελώνη με τον τίτλο “Το ημερολόγιο των βοσκών”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022.
O Kωστής Βελώνης εμπνέεται από τα ημερολόγια και τα αλμανάκ των βοσκών τα οποία διατηρούσαν τον εφήμερο χαρακτήρα τους με προγνωστικά και σημειώσεις για τα αστρονομικά και μετεωρολογικά δεδομένα του επόμενου έτους καθώς και πληροφορίες για τις καλλιέργειες και την ποιμενική ζωή. Στις πρόσφατες γλυπτικές εγκαταστάσεις με τον τίτλο ‘Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα’ που διοργανώθηκε από την ‘2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης’ ο καλλιτέχνης αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις της ιστορικής παράδοσης της πόλης της Ελευσίνας συνδιάζοντας οικολογικά και μυθολογικά αφηγήματα. Ο Κωστής Βελώνης συνεχίζει την έρευνά του μέσα από τις εμπλεκόμενες σχέσεις της φύσης με τον πολιτισμό, όπου η «διάβρωση» του καιρού μεταβάλει την προσωπική διάθεση (mood) αλλά και επιφέρει μαζί με την κλιματική κρίση κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην έκθεση κυριαρχεί μια γλυπτική εγκατάσταση που αναπαράγει τις συνθήκες μιας συγκέντρωσης βοσκών, και αποτελείται από δεμάτια από άχυρα και πλάκες μαρμάρου. Ως σύνθεση λειτουργεί, μέσα στον αστικό πολιτισμό ως σύμβολο δηλωτικό μιας αγροτικής κοινότητας και θέτει ερωτήματα για τη σχέση μας με τη φύση. Καλεί τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη σύνδεση του ανθρώπου με τη γη και τις «διαθέσεις» του καιρού, να σταθεί με κριτική σκέψη και αυτοκριτική απέναντι στην αλληλεπίδρασή του με το φυσικό περιβάλλον. Οι μετεωρολογικές διακυμάνσεις και η «πλαστικότητα» του καιρού, τα στοιχεία που συνθέτουν το αλμανάκ της αγροτικής ζωής αποτυπώνονται σε μία νέα σειρά ξύλινων επιτοίχιων έργων που τοποθετούνται κοντά το ένα στο άλλο με την επισήμανση της εποχής, την αναφορά στο μήνα και τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετημένα κυρίως σε ζευγάρια στοχεύουν στην ανάδειξη της μετάβασης από τη μια εποχή στην άλλη, στη διαδοχή των μηνών και εναλλαγών της ημέρας με την νύχτα. Τα έργα του Βελώνη εκφράζουν την συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο της ζωής και της σχέσης με το έδαφος της γης. Ταυτόχρονα τα ζωγραφικά-γλυπτά που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση εκφράζουν την αέναη διάθεση του εικαστικού για πειραματισμό και τη διαμόρφωση ενός γλωσσικού ιδιώματος που ακροβατεί με επιτυχία μεταξύ λυρισμού και μοντερνισμού.
Αρχιτεκτονική Επιμέλεια: Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας
Σύντομο Βιογραφικό:
O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Η ζωγραφική και η γλυπτική του Βελώνη εξερευνά την κωμική και αμήχανη συνθήκη του αντικειμένου ως προβολή μιας ανθρωποκεντρικής αφήγησης με αλληγορίες της καθημερινότητας. Στο σύνολο του έργου του δίνεται έμφαση πάνω στις ηθικές προεκτάσεις του λάθους και της αδεξιότητας όπως και το χάσμα που προκαλεί η ονειροπόληση και η πραγματικότητα που την ματαιώνει. Το πλαίσιο αυτής της ανάγνωσης αρθρώνεται εξίσου και στην «κοινή εστία» του δημόσιου forum με ένα συστηματοποιημένο λεξιλόγιο μορφών και υλικών σ’ ένα εύρος αρχιτεκτονικών τυπολογιών, από τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου (σκηνή, κερκίδες, ορχήστρα), τα πολιτικά βήματα της ευρωπαικής πρωτοπορίας και το σχεδιασμό του αγροτικού χώρου. Πρόσφατες εκθέσεις και residencies: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”, ΔΕΣΤΕ – Project Space Ύδρα, Cranbrook Art Museum (MI, ΗΠΑ), Belvedere 21 (Βιέννη), Onassis Festival: Democracy is coming’ (Astor Place και Governors Island, Νέα Υόρκη), NEON City Project , Akademie Schloss Solitude, (Στουτγκάρδη), documenta 14 (Fridericianum, Κάσελ), Antwerp – National Museum of Contemporary Art, Casa Maauad (Μεξικό), Padiglione Arte Contemporanea (Μιλάνο), Städtische Kunsthalle (Μόναχο), Whitechapel Gallery (Λονδίνο), Museo Tamayo (Μεξικό), ΒOZAR (Βρυξέλλες), Monash University Museum of Art (Μελβούρνη) κ.α.