Κριτική ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ: «Το μολύβι στο κόκκαλο»

Η «Φοβισμένη επαρχία» του Μάριου Λεβέντη είναι φέτος το έργο με τις μεγαλύτερες δονήσεις στο χώρο του. Είναι το βιβλίο που θέλεις δε θέλεις, τραντάζεις κι εσύ μαζί του. Τραντάζεις στο μεταφυσικό αλλά ταυτόχρονα πραγματικό σύμπαν του.

Με ωραία δραματουργική δομή, ανεμπόδιστη και χειμαρρώδης έμπνευσηο Μ.Λ. είναι ο μόνος συγγραφέας, που αξιώνεται το πρώτο ελληνικό έργο για την πανδημία και με αφορμή τον εγκλεισμό που μας επιβλήθηκε, μιλάει για όλα τα φοβισμένα χρόνια μας με αλήθειες που τρυπούν τη φούσκα που συχνά επιλέγουμε να ζούμε. Διασχίζει τις κρίσεις της πολιτικής, της κρατικής, της ηθικής, της συναισθηματικής αλλά και της καθαρά δικής μας ταυτότητας ενώ κρύβει διαρκώς μέγιστες διανοητικές εκπλήξεις.

Η «Φοβισμένη επαρχία» είναι το όνειρο κάθε συγγραφέα αν ξέρει να γράφει με το μολύβι στο κόκαλο αλλά και για κάθε αναγνώστη που αντέχει να διαβάσει απνευστί τα όσα καταθέτει. Γιατί το κοινωνικό αλαλούμ της εποχής μας, τού κοστίζει προσωπικά. Πρέπει να γίνει και το όνειρο κάθε δημόσιου λόγου.

Να ακολουθήσει το παράδειγμα για το πως ένας άνθρωπος, όπως ο Λεβέντης, καταφέρνει πάντα να μαγνητίζει μια κομματιασμένη κοινωνία και, χωρίς να την φέρνει στα μέτρα του με ματαιοδοξίες, φανατισμούς και στρογγυλέματα, την παραδίδει ατόφια και την οδηγεί στο φως. Με αυτό το έργο ο θεατρικός συγγραφέας, περνάει τον γραφικό του χαρακτήρα στην διαχρονικότητα.  Παίρνει από το χέρι ένα παγκόσμιο θρίλερ και το κάνει δράμα. Δράση. Θέατρο. Ένα Ελληνικό Θέατρο που αν σήμερα φαίνεται νωρίς για να πούμε,  αύριο σίγουρα θα του οφείλει πολλά. Ένα Παράδειγμα προς μόρφωση λοιπόν. Και ας έχουμε κατά νου ότι οι δονήσεις δεν θορυβούν.


Σημείωμα του Συγγραφέα: Ένα έργο για την πανδημία της ερημιάς στην εποχή της μάσκας και της απομόνωσης, που εντοπίζει τις ασυπτωματικές ευπάθειες μιας ανεκτικής κοινωνίας και συνωστίζεται περισσότερο με την απερισκεψία της, παρά με την ατομική της ευθύνη. Μια επιθεώρηση χαρακτήρων, επιπτώσεων και διχασμών, «μένει σπίτι» μιας κακοποιημένης κανονικότητας κι ενώ αλλάζει ριζικά, δεν έχει καθρέφτη να δει τον εαυτό της. Ένας ύμνος για την αποκατάσταση της ύπαρξής μας και για όσα τελικά της οφείλουμε.

Βιογραφία: Ο Μάριος Λεβέντης γεννήθηκε το 1997. Επιστήμονας θεατρολόγος, απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεατρικός Συγγραφέας, Ποιητής και Δοκιμιογράφος. Από το 2015 έως το 2021 έγραψε τέσσερα θεατρικά και τρία ποιητικά έργα. Παράλληλα, δημοσίευσε περισσότερα από εκατό δοκίμια στον ηλεκτρονικό τύπο. Χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων: «Ηθοποιός των γραμμάτων», «Μάγος των λέξεων» και «Ένας από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους των τελευταίων ετών».

Στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Οδός Πανός