Συμβουλές από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή, για τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σας οδηγήσουν, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
H διατροφή είναι ένα βασικό βήμα. Nα προτιμάτε πολλά λαχανικά όλων των χρωμάτων, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς προσθήκη ζάχαρης και όσπρια. Αφήστε το 1/3 της διατροφής για ζωικής προέλευσης τροφές όπως για παράδειγμα είναι τα πουλερικά και να τα ψάρια. Αποφεύγετε το ζωικό λίπος και ακολουθήστε μια διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, για λόγους που δεν είναι ακόμη εντελώς διευκρινισμένοι στους επιστήμονες, ελαττώνει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού.
Ελαττώσετε δραστικά το αλκοόλ και αποφύγετε το κάπνισμα.
Μάθετε τον τύπο του μαστού σας. Στον πυκνό μαστό είναι πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς μια αρχόμενη βλάβη και θα χρειαστούν ίσως περισσότερες από μια εξετάσεις για να να αναλυθεί η μορφολογία του. Συνηθίστε την αυτοεξέταση του μαστού σας μία φορά το μήνα.
Διατηρήστε καλό σωματικό βάρος. Η αύξηση του βάρους ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο.
Η μακροχρόνια λήψη χημικών ορμονών μπορεί να σας επιβαρύνει. Φροντίστε την βιταμίνη D του οργανισμού σας και διατηρήστε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε πολύ καλά επίπεδα σταθερά. Αποφεύγετε τα καλλυντικά προϊόντα που έχουν parabens.
Το βράδυ να κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο. Έχει βρεθεί ότι οι εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες και οι γυναίκες που ζουν σε πολύ φωτισμένες τη νύχτα περιοχές, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.