Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Καταλαβαίνω ότι δίνουν ονόματα στις κακοκαιρίες για να κάνουν πιο εύκολη την επικοινωνία με τον κόσμο, αλλά δεν κατάλαβα γιατί τον Μεσογειακό κυκλώνα τον ονόμασαν Ιανό. Μήπως επειδή μας ήρθε από την Ιταλία;
Ξέρετε την ιστορία του Ιανού; Του διπρόσωπου Θεού, που έδωσε το όνομα του στο μήνα Ιανουάριο;
Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Στην ετρουσκική μυθολογία, αντιστοιχεί με το θεό Άνι. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευσή του και μερικοί που τον αναφέρουν ως θνητό βασιλιά του Latium, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη.
Ήταν μεγάλος Θεός για τους Ρωμαίους, ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Στο ρόλο του ως Φύλακα όλων αυτών των περασμάτων, κρύβεται ίσως η πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος θεός αντιπροσώπευε τις ενάρξεις. Διαβαίνει κανείς μια πύλη, μια πόρτα ή μια γέφυρα, προκειμένου να βρεθεί σε ένα νέο τόπο, οριοθετημένο τεχνητά ή φυσικά. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων. Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.
Ο Ιανός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα και ….
Η συνέχεια εδώ: