Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot

Μουσικοχοροθεατρική παράσταση
«Α – Την αλήθεια που έμαθα ψιθυρίζω στο αυτί σου»

Από 9 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 21:00

Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει κάποιον που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πόλεμο; Ή με την ανέχεια;
Μήπως η διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας και της αλληλεγγύης, που αναπτύσσεται σε μια ομάδα με κοινούς στόχους, μπορεί να τον βοηθήσει;

Ο Τζιάκομο έχασε τη χώρα του, τους φίλους του, το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο από τη μέχρι τώρα ζωή του. Βγαίνει στο δρόμο της φυγής και της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, σε μια νέα χώρα. Η σωτηρία του έρχεται όταν συναντάει τέσσερις ομοιοπαθείς και μαζί τους φτιάχνει έναν ιδιότυπο περιπλανώμενο θίασο.
«Δεν έχω σπίτι πια. Ο πρόεδρος της χώρας μου ή της κακιάς της ώρας μου και ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας ή κάποιου ταμείου ή τράπεζας, μου πήραν το σπίτι με το ζόρι. Έχασα φίλους, γείτονες. Τα έχασα όλα. Κανένας δεν ξέρει ετούτο τι θα πει, μέχρι κάποτε να του συμβεί.»
Το θέατρο, η ζωντανή μουσική, ο χορός και το τάι τσι, είναι οι συντιθέμενες τέχνες στο έργο «Α – Την αλήθεια που έμαθα ψιθυρίζω στο αυτί σου», όπως σε πολλές παραγωγές της ομάδας Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot από το 1985, σε Ελλάδα και Γαλλία. Τα μέλη αυτής της ομάδας προσεγγίζουν με πολύ κέφι και ενέργεια την πολυδιάστατη εποχή μας και φέρνουν στη σκηνή τη δική τους οπτική, με διάθεση, όραμα και αποφασιστικότητα να μη μείνουν απαθείς και παθητικοί μπροστά στα μεγάλα γεγονότα του καιρού μας και ταυτόχρονα, να «συνδιαλεχθούν» με την ευαισθησία και την σκέψη των θεατών, μέσω του έργου.
Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, σκηνογραφία, φωτισμοί: Γιώργος Πετρούνιας
Κοστούμια: Σοφία Εφεντάκη
Ερμηνεύουν: Τιτή Αντωνοπούλου, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Κατερίνα Ανδρέου, Μαργαρίτα Τοντισάκη, Σοφία Εφεντάκη, Γιώργος Πετρούνιας
Ακορντεόν, ντουντούκ: Ταξιάρχης Βασιλάκος
Τραγούδι: Κατερίνα Ανδρέου, Γιώργος Πετρούνιας
Κιθάρα, μπουζούκι: Σοφία Εφεντάκη
Φωτογραφίες αφίσας: Μαρία Χειλοπούλου
Φωτογραφίες παράστασης: Κέλλυ Φίλιου
Παραγωγή: Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό/ Théâtre Souvenir Tricot

Από 9 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 21:00

Διάρκεια: 75΄
Αίθουσα: Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Τριαντάφυλλο Τάι Τσι Τσουάν,
Άγγελου Μεταξά 46Α, Γλυφάδα
Είσοδος: 12€ , 10€
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η κράτηση.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 65 43 597, 693 70 68 584

http://www.taichichuan-triantafyllo.gr/creation.html
e-mail: [email protected]
Fb: Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό https://www.facebook.com/th.souvenir.tricot

********
Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος Πετρούνιας έχει δημοσιεύσει κείμενά του από το 1981 και σκηνοθετεί από το 1985. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την ομάδα «Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot», παρουσιάζοντας τα πρώτα του έργα «Κι όταν ψιχαλίζει είναι ωραία» (1985), «Ένα φεγγάρι χαμόγελο – Προνοητικά χτίζονται υπερσύγχρονα αντιπυρηνικά καταφύγια – Η φιλία του γλάρου με το μπαλόνι» (1986) (κείμενο- σκηνοθεσία). Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Σορβόννη / Παρίσι και στις σχολές των Α. Αστιέ, Π. Γκος, Ρ. Φρανκετί (1982-1995 / Ελλάδα και Γαλλία) κ.α. Επίσης, σπούδασε ηθοποιία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ / Παρίσι (1990-1997). Στο θέατρο, μαθήτευσε κοντά στους Α. Μνουσκίν, Π. Εμάν, Ζ. Μπεσόν, Ρ. Αμπιρασέντ κ.ά.
Από το 1986 έως το 2001 έζησε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σκηνοθέτησε στα θέατρα Μορίς Ραβέλ, Ντανιέλ Φερί, Regard du Cygne κ.α., δέκα δικά του έργα («Tôt le matin on n’est pas loin» – 1986, «Exode au val à dix-huit issues diaprées» -1987, «Comme ça je n’suis plus impatient et je mire» – 1989, «Si, mais ne me demande pas tout à la fois» – 1990, «Entre Dis Entre Fais» – 1992 και 1994, «Trois cents ans, neuf milliards d’envies» – 1995, «Plusieurs Vies, Une Ville» – 1996, «Soeur Algérie» – 1998, «Jade, Florence, Félix, Adrienne, Bill, Sarah, Marie-Chantal et les autres» – 1999, «Pas comme les autres» – 2000) και πάνω από είκοσι θεατρικές παραστάσεις με έργα από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο: «Ευμενίδες» του Αισχύλου (1994), «Απογραφές» του Φ. Μινιανά (1995), «Το καθάρσιο του μπέμπη» του Ζ. Φεντό (1996), «Μικροαστικοί γάμοι» του Μ. Μπρεχτ (1997) κ.ά. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ανέβασε το έργο «Τσιγάρο στην ταράτσα» του Σ. Μπελμπέλ, στη θεατρική σκηνή Αθηναΐδα (2002) και το δικό του έργο «Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία» (2018), στο χώρο της ομάδας Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot. Ασκείται στο τάι τσι τσουάν από το 1993 και οι σκηνοθεσίες του, όπως και τα κείμενά του μετά το 1996, έχουν επηρεαστεί βαθιά από αυτή την τέχνη.
Η Τιτή Αντωνοπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, στο Cursus D΄Etudes Supérieures en Dance / Paris IV. Ασκείται με το Γ. Πετρούνια στο τάι τσι τσουάν. Έχει χορέψει στο Εθνικό Θέατρο, με το Μοντέρνο Θέατρο και στο έργο του Γ. Πετρούνια «Exode au val à dix-huit issues diaprées» στο Παρίσι. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού της C. Louvel, της Π. Σταματοπούλου, του Κ. Ρήγου, της Α. Λύρα και της Ν. Αβρά. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Λάθος κίνηση» μαζί με τον Κ. Μίχο. Συμμετείχε στην ομάδα χορογράφων του Δ. Παπαϊωάννου για την Τελετή Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έχει διδάξει Σύγχρονο Χορό και Αυτοσχεδιασμό σε πολλές επαγγελματικές σχολές: Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Σχολή Χορού Ρ. Μάνου, στο τμήμα Σπουδών Laban Centre / Επιμόρφωση Μωραΐτη, κ.α. Διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα. Δημιούργησε και λειτουργεί μαζί με την Α. Καζούρη ένα Σχολειό Xορού για τα παιδιά της νήσου Άνδρου. Χορογράφησε την παιδική θεατρική παράσταση «Η Αντζελίνα η Σταχτοπούτα» – Εθνικό Θέατρο και έχει συνεργαστεί ως βοηθός χορογράφου του Χ. Μανταφούνη στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης «Οι Βάτραχοι» – Δωδεκανησιακό Θέατρο. Ήταν μια από τους οκτώ χορογράφους που συμμετείχαν στην παράσταση Μαγικό Ραβδί προς τιμήν της Ν. Τσάτσου. Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων των Δήμων Γέρακα και Αθηναίων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος είναι χορευτής, χορογράφος, μουσικός, παιδαγωγός. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του ΙΚΥ μελέτησε την τεχνική χορού στη Γαλλία μέσω της μεθόδου «barres flexibles» με τους W. Piollet και J. Guizerix. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στη μουσική σύνθεση, αρμονία, αντίστιξη, παίζει από παιδί ακορντεόν και πιάνο. Έχει χορογραφήσει: «Αγάπη μου», «Zeïbékiko aujourd’hui», «All Is One», «Η κραυγή», «L’Émigrec», «Αγωνία του Καρκίνου», «Συλλογική Μνήμη (Ήπειρος)», «Cabanon-LeCorbusier». Στο παιδικό θέατρο έχει συνδημιουργήσει το «Κουτό Κουτί» και έχει επενδύσει μουσικοχορευτικά το «Washable-Le Sens de la Vie», ενώ έπαιξε μουσική για την παράσταση τσίρκου Charrois insolites, σκην. J. Guizerix. Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Α. Φωνιαδάκη, Ρ. Άλστον, Χ. Μανταφούνη, Κ. Μίχου, Τζ. Χόλλαντερ, Ν. Κόσοου, Σ. Ρόμπιν, K. Κωκίλ, Τζ. Άρμστρονγκ, Α. και Γ. Ανυφαντάκη, καθώς και Γεωργιανούς χορούς, σε Παρίσι, Μονακό, Βρυξέλλες, Καζαμπλάνκα κ. α. Διπλωματούχος δάσκαλος χορού από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, έχει διδάξει χορό και μουσική για όλες τις ηλικίες σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Γαλλία και Ελλάδα.
Η Κατερίνα Ανδρέου είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε από το φυτώριο της σχολής και επιλέχθηκε στην ομάδα της Hellenic Junior dance company. Συμμετείχε στο Youth Dance Festival στο Μακάο της Κίνας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε χορογραφίες των Ν. Καλογεράκη, Μ. Μανωλιάδη, Γ. Μανταφούνη και Α. Σπορίδη. Ασχολείται με το τραγούδι και τον τελευταίο χρόνο έχει τραγουδήσει σε πολλές ζωντανές εμφανίσεις.
Η Μαργαρίτα Τοντισάκη είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδίου. Εργάζεται ως χορεύτρια και δασκάλα σύγχρονου χορού. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε χορογραφίες των Α. Φωνιαδάκη, της Μ. Μανωλιάδη και του Γ. Μανταφούνη. Υπήρξε μέλος της R.A.D. Hellenic Section για την παράσταση «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων».
Η Σοφία Εφεντάκη σπούδασε κλασικό, σύγχρονο χορό και ρυθμική στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Διδάχθηκε παντομίμα και ζογκλερικά από τον μίμο-ακροβάτη Β. Μανιάτη, με τον οποίο συνεργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια δίνοντας παραστάσεις για παιδιά σε εκδηλώσεις σχολείων, δήμων κ.α. Μελέτησε κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι κοντά στο μουσικό Χ. Τσαχτσήρα (1989-99). Έχει δημιουργήσει μαζί με τον Β. Μανιάτη είκοσι σκετς παντομίμας για την παιδική εκπομπή «Χιλιοποδαρούσα» του Ν. Πιλάβιου. Έχει χορέψει, χορογραφήσει και παίξει ως μίμος στο Θεατρικό φεστιβάλ των εκπαιδευτικών της Ε.Ο.Κ. στο Lingen (Γερμανία), στο Διεθνές Φεστιβάλ Τσίρκου στο Göttingen (Γερμανία), σε συναυλίες των Δ. Σαββόπουλου και Λ. Κηλαϊδόνη, στις ομάδες σύγχρονου χορού της Μαίρης Τσούτη, της Ντορίνας Καλεθριανού και της Αγγέλας Λύρα, καθώς και στα θέατρα Πόρτα, Χοροροές, Αργώ στο πλαίσιο των Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.
Συνεργάστηκε με τον Δήμο Σκοπέλου για δύο χρονιές, όπου ανέλαβε τα μαθήματα δημιουργικού χορού και λαϊκής κιθάρας (ρεμπέτικα) για τα παιδιά του δήμου. Έχει διδάξει δημιουργικό χορό-κίνηση στη σχολή χορού της Α. Τζωρτζάκη- Μαργαρίτη και στο Θέατρο των Αλλαγών. Εδώ και δεκαεπτά χρόνια διδάσκει ρυθμική στη Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μ. Γουδέλη. Ζωγραφίζει από παιδί. Στο προηγούμενο έργο του Γιώργου Πετρούνια, «Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία» έπαιζε κιθάρα, μεταλλόφωνο και επιμελήθηκε τα σκηνικά (2018).