Φέροντας ένα όνομα συνυφασμένο με την έμπνευση, η MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) δίνει βήμα στους νέους συνθέτες που συγκαταλέγονται στα μέλη της για να παρουσιάσουν τα μουσικά τους έργα. Κάποιοι απ’ αυτούς σε πολύ νεαρή ηλικία και στα πολύ πρώτα τους συνθετικά βήματα, άλλοι πιο ώριμοι και έχοντας ήδη παρουσιάσει έργα τους σε συναυλίες και διαγωνισμούς, οι νέοι συνθέτες της MOYSA εκπλήσσουν με τη φαντασία τους, σε μια συναυλία γεμάτη έμπνευση και δημιουργία, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η μουσική διεύθυνση είναι του Θοδωρή Παπαδημητρίου.
Μία ώρα πριν από την έναρξη, στο φουαγιέ του Μεγάρου θα δώσει μια μικρή συναυλία η Ορχήστρα Πλαγίαυλων Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης «Συν+Αυλητές», σε μουσική διεύθυνση Νίκου Κακαϊδή.
Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με σημαντικούς αρχιμουσικούς, έχει συμπράξει με κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, καθώς και με σπουδαίες ορχήστρες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Α’ μέρος
Συναισθήματα
Ρεβέκκα-Δανάη Καρατσόρη (γεν. 2007), Φόβος – Γενναιότητα
Άγγελος Πάργας (γεν. 2006), Άγχος – Ανεμελιά
Θάνος Κυπάρος (γεν. 2007), Ντροπή – Τόλμη
Θωμάς Μπουλούσης (γεν. 2005), Μοναξιά – Φιλία
Χριστίνα Μαυρίδου (γεν. 2007), Μίσος – Αγάπη
Β’ μέρος
Ευριπίδης Σαμαράς (γεν. 2005), The Rising Sun
Δημήτρης Μώραλης (γεν. 2005), Courante
Σταύρος Σαμαράς (γεν. 2006), Το Βαλς των Χρωμάτων
Αλέξανδρος Μάντης (γεν. 2003), Celestial Retribution
Αλεξάνδρα Τσιάρα (γεν. 1994), Τοπόσημα
Θωμάς Μπουλούσης (γεν. 2005), Κάτω από το Χιόνι (ποίηση Τέλλου Άγρα)
Το Ξανθό Παιδί (ποίηση Τέλλου Άγρα)
Τραγούδι: Χρήστος Στόικος
ΤΑ ΕΡΓΑ:
Συναισθήματα
Το project Συναισθήματα πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε συνεργασία με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η αρχική ιδέα ανήκει στη δρα Σεβαστή Α. Αποστόλου, ψυχολόγο του σχολείου. Βασιζόμενη στη σειρά βιβλίων παιδικών βιβλίων Τι Νιώθεις; της συγγραφέως Βιολέτα Μονρεάλ (εκδόσεις Φλούδας), η δρ Αποστόλου έστησε μια θεατρική παράσταση στην οποία τον ρόλο των ηθοποιών ανέλαβαν μαθητές του ειδικού σχολείου. Στα μέλη της MOYSA ανατέθηκε η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής που θα συνόδευε το θεατρικό και κάθε συνθέτης ανέλαβε να επενδύσει μουσικά ένα διαφορετικό ζεύγος αντιθετικών συναισθημάτων. Την επιμέλεια των έργων των μικρότερων συνθετών-μελών της MOYSA ανέλαβε ο μαέστρος της, Θοδωρής Παπαδημητρίου. Στο project επίσης συνέδραμαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Γεωργία Μελιγκοπούλου, Αφροδίτη Δημοπούλου και Γεώργιος Τιγκλιανίδης.
Το θεατρικό παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 σε δύο παραστάσεις: η πρώτη έλαβε χώρα στο σχολείο με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων – μελών της MOYSA και η δεύτερη στο πλαίσιο του 3ου MOYSA Summer School, με συνοδεία συνόλου εγχόρδων και σε διεύθυνση μελών της MOYSA – ενεργών συμμετεχόντων του εργαστηρίου διεύθυνσης υπό την καθοδήγηση της Safira Antzus-Ramos. Στη συναυλία της 10ης Φεβρουαρίου πέντε από τα μέρη του έργου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε συναυλιακή μορφή.
The Rising Sun
Ο τίτλος του έργου είναι εμπνευσμένος από την κίνηση του ήλιου καθώς διαγράφει ένα τόξο από την ανατολή έως τη δύση του. Έτσι εξελίσσεται το θέμα κατά τη διάρκεια κάθε παραλλαγής, ξεκινώντας και τελειώνοντας με την ίδια νότα.
Courante
Βασισμένο στον χαρακτήρα του ομώνυμου αναγεννησιακού χορού, το κομμάτι προορίζεται να είναι μέρος κουαρτέτου εγχόρδων του οποίου η σύνθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Βαλς των Χρωμάτων
Ένα πρωτότυπο θέμα συνδυάζεται με δύο γνωστά βαλς: του Σοστακόβιτς (Suite for Jazz Orchestra No. 2) και του Χατσατουριάν (Masquerade Suite Waltz). Οι μεταμφιέσεις των τριών μουσικών θεμάτων κατά τη διάρκεια του έργου αποκτούν επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα με την εναλλαγή των χρωμάτων.
Celestial Retribution
Ένα έργο σε κινηματογραφικό ύφος, όπου οι θρυλικές και επικές εικόνες που δημιουργεί ο συγγραφέας J.R.R. Tolkien στο έργο του Silmarillion μεταφράζονται στη γλώσσα της μουσικής.
Τοπόσημα
Το έργο είναι γραμμένο για τη Θεσσαλονίκη και έχει τις βάσεις του στους «λαϊκούς δρόμους», στους ήχους των στενών της Θεσσαλονίκης από το μακρινό παρελθόν, καθώς αποτελείται από εννέα κρυμμένες μελωδίες, μία για κάθε άγαλμα των Μουσών που υπήρχε στη ρωμαϊκή αγορά της πόλης.
Κάτω απ’ το χιόνι, Το ξανθό παιδί
Δύο μελοποιημένα ποιήματα του Τέλλου Άγρα (1899-1944).
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
Παράλληλη δράση
«Συν+Αυλητές» Ορχήστρα Πλαγίαυλων Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Νίκος Κακαϊδής
Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ, έναρξη: 20.00
Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια