Γράφει ο Αχιλλέας Σενγιέργκη. Απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ και Σπουδαστής ΙΕΚ, Διοίκησης Τουρισμού
Τυπικά, η χώρα θα συμμετείχε για δεύτερη φορά, αλλά στην πραγματικότητα είναι η πρώτη της, δεδομένου ότι, θα ήταν η τιμώμενη χώρα για το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι, λόγω της πανδημίας, αντικαταστάθηκε με ένα Forum, αντί για 85η όπου μεταφέρθηκε τον επόμενο χρόνο, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Σε σύγκριση με πέρσι,-έχοντας τη Βουλγαρία-, το Περίπτερο 13 άλλαξε πλήρως την εσωτερική εμφάνισή της, δίνοντας βαρύτητα σε σημαντικούς τομείς όπως: τουρισμός, οικονομία, τεχνολογία, εκπαίδευση, περιβάλλον, επιχειρήσεων και πολλά ακόμη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθημερινά στο κεντρικό σημείο του περιπτέρου διεξήχθη μίνι συναυλία με Γερμανούς καλλιτέχνες και χορωδίες, προκειμένου να ψυχαγωγήσουν το κοινό.
Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία του Δήμου Λειψίας με την οποία είναι αδελφοποιημένες με το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια. Ωστόσο, η παρουσία του Γερμανού πρώην προπονητή της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ, στην 88η ΔΕΘ ήταν να υλοποιηθεί στα πλαίσια της συναυλίας του γερμανικού συγκροτήματος Bananafishbones, όμως ακυρώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα, η εμφάνισή του θα ήταν ιδανική, διότι χάρη σ’ αυτόν, η Εθνική Ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό, σαν φέτος πριν από 20 χρόνια. Μιλώντας για χρόνια, αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή γερμανική αλυσίδα των σουπερμάρκετ Lidl έφτασε τα 25 της χρόνια, από την ίδρυσή της, η οποία βρισκόταν στην αερογέφυρα που ένωνε τα Περίπτερα 13 & 15.
Σε άλλες θεματολογίες, το Περίπτερο 17 ήταν το δεύτερο που ξεχώριζε τους επισκέπτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, αφιερωμένο στα πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου. Επίσης, το δικό τους φωτεινό αποτύπωμα άφησαν τα drone light shows με ένα θέαμα εμπνευσμένο από τους διοργανωτές. Εκτός από τη Γερμανία, συμμετείχαν κι άλλα διεθνή κράτη, μερικά όπως: Αρμενία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Ιαπωνία, Πολωνία, Νότια Αφρική, Κόσοβο, Βουλγαρία, Κατάρ.
Στο κομμάτι των συναυλιών, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενα έτη, στις οποίες ερχόντουσαν πασίγνωστοι καλλιτέχνες που προσέλκυσαν πελώριο κοινό. Για τη φετινή χρονία, η πλειοψηφία των θεατών παρακολούθησε τη Μαρίνα Σάττι, έχοντας υποστηρικτές από μικρές μέχρι και μεγάλες ηλικίες, τον Γιώργο Σαμπάνη και την Κατερίνα Λιόλιου που έκλεισε τη βραδιά της Έκθεσης, αντικαθιστώντας την Πάολα.
Ο δήμαρχος της πόλης αυτής, Στέλιος Αγγελούδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε για την επόμενη χρονιά πως, ο ίδιος επιθυμεί να στείλει σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφερθεί στα εγκαίνια του πρώτου Σαββατοκύριακου, τονίζοντας ότι ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να την επισκεφθεί, χωρίς το κλείσιμο των κεντρικών δρόμων, υπό το φόβο νέων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Με άλλα λόγια, επιθυμεί την έλευση των πολιτικών σε ξεχωριστή ημέρα. Η πρόταση του δημάρχου είναι ορθή, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την απογραφή, ο αριθμός των επισκεπτών της 88ης διοργάνωσης αναδείχθηκε στις 221.375 για πρώτη φορά μετά το 2019, χαρακτηρίζοντάς την ως επιτυχημένη. Η 89η πρόκειται να γίνει στις 6-14 Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψή μου για την επόμενη τιμώμενη χώρα για πρώτη επιλογή είναι η Γαλλία και ως δεύτερη η Αίγυπτος, αν και η πρώτη θεωρητικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες.