Επιστρέφει στο Λονδίνο ο εικαστικός Σταύρος Δίτσιος

Μετά την επιτυχία του στην Μπιενάλε του Λονδίνου, που επιμελήθηκε η Gagliardi Art & Partners σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Chianciano και σε ατομικές, σημαντικές του εκθέσεις στο Λονδίνο, ο Σταύρος Δίτσιος επιστρέφει στο LONDON CONTEMPORARY INTERNATIONAL ART FAIR,10 έκδοση, που θα πραγματοποιηθεί στο The Line Contemporary Art Space 25 Ιανουαρίου – 09 Φεβρουαρίου 2024, Λονδίνο.

Τα έργα που θα παρουσιάσει, είναι από την συλλογή “communication”.

Η σειρά των έργων του με τίτλο Communication ειναι συλλήψεις που καθρεφτίζουν με εκκωφαντικό τρόπο τα αδιέξοδα της επικοινωνίας που κρύβει η χρήση της τεχνολογίας.

Αισθήματα, σκέψεις ακόμα και γεγονότα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν μέσα από τους μονοχρωματικούς πίνακες με πρωταγωνιστές τα συμβολα της εικονικής πραγματικότητας.
Το άσπρο και το μαύρο κυριαρχεί άλλοτε ως «θόρυβος», άλλοτε ως«αναγνωριστικό αποτύπωμα». Ειναι τα παράθυρα προς τον κόσμο που αιωρούνται και ψάχνουν παραλήπτες. Το κουμπί της εκκίνησης, το κουμπί της παύσης αποτελούν αιχμηρά σχόλια στην νέα φύση των κοινωνικών σχέσεων που υποβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και η σημειολογία τους παραπέμπει στο δίπολο επικοινωνίας και απομόνωσης. Αλλο σημειολογικό δίπολο που διακρίνει τα έργα είναι η ατομικότητα σε contrast με το χάος του σύμπαντος.                  

Ο κύκλος, ως πρωταγωνιστής είναι η συνέχεια του εαυτού, καθώς ο καλλιτέχνης με αυτόν, προεκτείνει την ατομικότητά του μέσα στο χώρο και το χρόνο. Άλλοτε ανοιχτός, άλλοτε κλειστός ο κύκλος εμπεριέχει την αυτοπαρατήρηση, έναν πομπό και δέκτη σε συνεχή σύνδεση.

Η ζωγραφική του Σταύρου Δίτσιου βρύθει απο συμβολισμούς που καλούμαστε να ανακαλύψουμε με την προσεκτική ανάγνωση τους. Η επικοινωνία μέσα και έξω αφορά συσχετισμούς που βιώνουμε σήμερα, ο τρόπος που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους έξω. Στεγανά και με περιορισμένα όρια, ή αιωρούμενοι και ελεύθεροι. Η επιλογή τελικά ανήκει στον καθένα μας.

Βολογιαννίδου Εύα
Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια.

Ο Σταύρος Δίτσιος, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλίας από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικό μπαλέτο και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του γράφοντας παιδικά παραμύθια. Ένα από τα πιο σημαντικά συγγραφικά του έργα, είναι ο Πλανήτης ΓηΗ Χρυσήλια και το Ρομπότ “ όπου δραματοποιήθηκε σε κλασικό μπαλέτο, στο Βασιλικό Θέατρο στην Θεσσαλονίκη.

Ο Σταύρος Δίτσιος είναι ζωγράφος διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λος Άντζελες, Λονδίνο, Μάτζεστερ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λεόν, Βερολίνο, Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Πράγα, Ζυρίχη, Βιέννη, Τσουγκ, Geoje, Μιλάνο, Φλωρεντία, Μάντοβα, Τορίνο, Βενετία, Σικελία, Λάρνακα, σε Μουσεία και ιστορικές τοποθεσίες, όπως το Palazzo Della Cancelleria Βατικανό στη Ρώμη, όπου έχει λάβει διεθνές βραβείο.

Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Μουσείο Τέχνης και Επιστήμης, στο Μιλάνο, στο παλάτι του Μποργκέζε, στη Φλωρεντία, στο Topic salon στην Πράγα στο Raum Salmgasse στη Βιέννη στο Μουσείο Francesco Gonzanga στη Μάντοβα κ.ά.

Έργα του Σταύρου Δίτσιου έχουν δημοπρατηθεί από οίκους Δημοπρασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Biennale του Λονδίνου, της Λάρνακας, Βενετία, Μιλάνου και τα Σκόπια.

Πίνακές του ανήκουν σε μόνιμες συλλογές ανά τον κόσμο, όπως στο Μουσείο Βορρέ, Αθήνα. Στο Yukyung Art Museum, Νότια Κορέα. Στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, Ιταλία, στο Osten Museum of drawing, Σκόπια, στο Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα, Κύπρος.

Στην Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.