Παρουσίαση προγράμματος
Ύψιστη τιμή και αναγνώριση
η αναγόρευση του Κυριάκου Μαριδάκη ως μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας.
Μέσα σε μια περικαλλή πανηγυρική ατμόσφαιρα υπό την φιλοξενία του Δημητρίου Παντερμαλή στο Νέο Μουσείου Ακροπόλεως και υπο την Αιγίδα του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Παυλόπουλου Προκοπίου, η ευεργέτιδα της Σαλαμίνος κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας εορτασμών Θερμοπυλών-Σαλαμίνας, παρουσίασε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 , τα μέλη καθώς και το ετήσιο Σχέδιο Δράσης της, ενόψει των εορτασμών των 2.500 χρόνων από την εμβληματική επέτειο των δύο κορυφαίων γεγονότων στην ιστορία της γης της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO κα. Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, παρουσιάζοντας όλα τα μέλη της Κοσμητείας, αναφέρθηκε και στη συμμέτοχη του κ. Κυριάκου Μαριδάκη Αντιπροέδρου του Διεθνούς ιδρύματος Σαλαμίς, μαζί με 58 διεθνείς προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, του πνεύματός, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την έγκρισή τους όπως ανέφερε στην ομιλία της, από τον Υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνης και του ίδρυματος Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ενώ, μεταξύ άλλων, το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, Χρήστος Μαριδάκης.
Προσωπικότητες διεθνούς κύρους, έχουν κληθεί για να αναδείξουν τη σημασία της επετείου των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, δύο ιστορικών γεγονότων που αποτελούν ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία και για τη διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού.
Επικεφαλής της τιμητικής κοσμητείας που συστάθηκε από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΣ είναι η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Ίδρυμα της οποίας, από το 2011 μαζί με το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς, προετοιμάζεται για την ιστορική αυτή επέτειο, με συντομευμένες δράσεις στο εκπαιδευτικό, το επιστημονικό, το ανθρωπιστικό και το πολιτιστικό πεδίο.
«Είναι τιμή μου να είμαι μέλος μιας επιτροπής από προσωπικότητες διεθνούς κύρους, διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε η κα. Βαρδινογιάννη για την τιμητική κομητεία του επετειακού έτους, που συστάθηκε ύστερα από προτάσεις του ΥΠΠΟΑ, του υπουργείου Εσωτερικών και του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη.
Στην κοσμητεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όπως:
H Αντρή Αναστασιάδη, σύζυγος του Κύπριου Προέδρου, η A.E. Πρόεδρος της Λετονίας 1999-2007 Vaira Vike Freiberga, η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, η Kerry Kennedy, πρόεδρος του R.F. Kennedy Human Rights, ο διάσημος Ζαν Μισέλ Ζαρ, συνθέτης και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης και ομότιμος καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας κ. Δημήτριος Παντεμαρλής, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, o Διευθυντής της UNESCO Koichiro Matsuura, ο Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς και Γενικός διευθυντής της κυβερνητικής θαλαμηγού της Βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι και του πρωθυπουργού των Η.Α.Ε., ο Wole Soyinka, νομπελίστας συγγραφέας από τη Νιγηρία, η Ελένη Αρβελέρ, πρύτανης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η Γ.Γ. της UNESCO Irina Bokova, ο γνωστός συγγραφέας και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Metin Arditi, o Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Cambridge Paul Cartledge, o Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου Mostafa El Feki, ο π. Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ismail Serageldin, o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 2020, ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος και π. Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και πολλοί ακόμα επιστήμονες, καθηγητές και πολιτικοί, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Σαλαμίνας , Μαραθώνα, Λαμιέων, Αίγινας, Σπάρτης, Πειραιά, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.
Στην τόσο συμβολική και εμβληματική χρονική συγκυρία αρωγοί έρχονται τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο δια της Υπουργού του κ. Λίνας Μενδώνη ανακοινώνοντας μια σειρά στοχευμένων δράσεων όσο επίσης και το Υπουργείο των Εσωτερικών δια στόματος του Υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου οπου και ανακοίνωσε ένα σχέδιο συνέργειας δράσεων των Δημάρχων που εμπλέκονται στις επετειακές εκδηλώσεις όπως της Σαλαμίνας, των Λαμιέων, της Αλιάρτου, της Ιστιαίας, Σπάρτης, οι οποίοι ήταν άπαντες παρόντες, καταθέτοντας τη δική τους βούληση και των δημοτών τους, να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τα γεγονότα αυτά, που στήριξαν και έδωσαν πνοή στο παγκόσμιο πολιτιστικό και δημοκρατικό γίγνεσθαι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο των δράσεων του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη θα καλυφτεί απόλυτα με κονδύλια του Ιδρύματος, όπως και οι συνέργειες των Υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών είναι εντεταγμένες μέσα στις δράσεις των δύο Υπουργείων και δεν θα στοιχίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα Ευρώ.
Αυτό αποτελεί τη μία παρακαταθήκη.
Η δεύτερη παρακαταθήκη είναι ότι στην Τιμητική Κοσμητεία στην οποία προεδρεύει η Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και συμμετέχουν δεκάδες προσωπικότητες διεθνούς κύρους με αποτέλεσμα να διεθνοποιείται στο έπακρο τόσο η μάχη των Θερμοπυλών όσο επίσης και η Επική Ναυμαχία της Σαλαμίνας, συμμετέχει για πρώτη φορά ως μέλος ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίνας κ. Κυριάκος Μαριδάκης, γεγονός που καταδεικνύει την εμβέλεια και απήχηση του ως άνω Ιδρύματος ανά την Ελλάδα και την Οικουμένη, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προσωπική του συμβολή στην καθιέρωση και διεθνή αναγνώριση της Ναυμαχίας σε 52 χωρες και Αρχηγούς κρατων, ως κοιτίδα ελευθέριας, δημοκρατίας και Πολιτισμού ενισχύοντας το προφίλ της Ελλάδας και την πολιτιστική διπλωματία, μετατρέποντας ένα πολεμικό γεγονός σε σύμβολο ειρήνης και ανθρωπισμού.