Διαδικτυακή συζήτηση για τον πολιτισμό, την τέχνη και την συμπερίληψη

Off Stream
The Inclusion Discourse Series
3 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00

Διαδικτυακή συζήτηση για τον πολιτισμό, την τέχνη και τη συμπερίληψη.


Ο χώρος του πολιτισμού και της τέχνης αποτελεί ένα ιδανικό πλαίσιο προώθησης πρωτοποριακών ιδεών, που συχνά συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη κοινωνικών αλλαγών. Η τέχνη προτείνει νέους τρόπους θέασης της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα συνιστά ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού και οραματισμού μιας πιο ισότιμης και δημοκρατικής κοινωνίας.


• Σε ποιό βαθμό όμως η τέχνη αλλά και ο πολιτισμός προέρχεται από όλους και απευθύνεται σε όλους;
• Μπορεί ο χώρος του πολιτισμού να θεωρείται δημοκρατικός, όταν κάποιες ομάδες κοινού δεν έχουν πρόσβαση στην εμπειρία του;
• Θα μπορούσε η υιοθέτηση συμπεριληπτικών πρακτικών στο χώρο του πολιτισμού  να “ανοίξει το δρόμο” προς την υιοθέτηση τους και σε περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητας μας;

Ιδιαίτερα σήμερα που η στροφή προς την ενίσχυση της «συμμετοχικότητας» σε διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού και της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα εμφανής, η πρόβλεψη για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό από όλους, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα τόσο των φορέων πολιτισμού όσο και των επιμελητών, των εκπαιδευτών αλλά και των δημιουργών.

Η Off Stream θέλοντας να ενισχύσει την συζήτηση γύρω από την συμπερίληψη ομάδων κοινού που συνήθως αποκλείονται από τις καθιερωμένες πρακτικές πρόσληψης και απόλαυσης του πολιτισμού, σας προσκαλεί στο The Inclusion Discourse Series, μια live διαδικτυακή συζήτηση στις 3 Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, όπου οι προσκεκλημένοι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα κάνουν διάλογο μεταξύ τους σχετικά με εφαρμοσμένες πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με οπτικές αναπηρίες στο σύγχρονο πολιτισμό και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.


Για να προτετοιμαστεί για τη διαδικτυακή συζήτηση, από 18 Νοεμβρίου 2021 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε δικό τους χρόνο, μια σειρά βίντεο από τους προσκεκλημένους ειδικούς που ο καθένας θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο θέμα πάνω στο οποίο εξειδικεύεται. Με τον τρόπο αυτό το κοινό θα μπορεί να προετοιμάσει τις ερωτήσεις που θα επιθυμούσε να απευθύνει στους ομιλητές στην διαδικτυακή συζήτηση στις 03 Δεκεμβρίου 2021, 18.00EET.


Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική και διερμηνεία στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα για Κ/κωφούς και Βαρήκοους.


Περιγραφή στο κανάλι του youtube λινκ στις ομιλίες εδώ: https://youtube.com/playlist?list=PLn9GVeFs4mLf0f-sw5EUEWTKpkn0PG0za


Το Inclusion Discourse Series είναι μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών για τον πολιτισμό, την τέχνη και τις συμπεριληπτικές πρακτικές. Προσκεκλημένοι experts από διαφορετικά επιστημονικά πεδία μοιράζονται μεθοδολογίες και πρακτικές που στοχεύουν στην επίτευξη της συμπερίληψη διαφορετικών ομάδων χρηστών με και χωρίς αναπηρία στην εμπειρία της επαφής με διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού.


Τέσσερις προσκεκλημένοι ομιλητές μιλούν για τις Αρχές του Καθολικού Σχεδιασμού, τις Μεθοδολογίες Ακουστικής Περιγραφής, Προτζεκτ που απευθύνονται σε εικαστικούς για το πώς να κάνουν τα έργα τους προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης και Ζητήματα Πνευματικών Δικαιωμάτων και το Πλαίσιο για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατά τη δημιουργία συμπεριληπτικών απτικών απεικονίσεων έργων τέχνης.


Η σειρά των διαδικτυακών συνομιλιών ολοκληρώνεται με μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 18.00 EET, όπου μπορείτε να συμμετάσχετε κάνοντας εγγραφή εδώ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://forms.gle/EB1BKNSgoPAMzFzR8.


Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες:


Εσθήρ Σολομών (GR)
Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας
Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βίντεο Ομιλία: «Δημιουργώντας προσβάσιμα έργα τέχνης: Ο ρόλος του Εικαστικού»


Gregor Strutz, (DE),
Γραφίστας & Product Designer
Inkl.Design GmbH
Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος
Inkl. Design GmbH Design Agency
Βίντεο Ομιλία: «Συμπεριληπτικό Design: Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σχεδιασμού»


Mαρίνα Μαρκέλλου (GR)
Δικηγόρος, με Εξειδίκευση στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Μεταδιδάκτορ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πανεπιστημίου Μονπελιέ
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών-Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού
Βίντεο Ομιλία: «Προκλήσεις κατά την παραγωγή τρισδιάστατων απτικών βοηθημάτων που ερμηνεύουν έργα τέχνης για τη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία και τα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ανακύπτουν»


Δρ. Joel Snyder (USA)
Πρόεδρος της Ένωσης Ακουστικής Περιγραφής, LLC, Διευθύνων Σύμβουλος Πρότζεκτ Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικάνικου Συμβουλίου για Τυφλούς
Θέμα: «Ακουστική Περιγραφή: Αν τα μάτια θα μπορούσαν να μιλήσουν»


Η σειρά ψηφιακών ομιλιών για τον πολιτισμό, την τέχνη και τις συμπεριληπτικές πρακτικές “The Inclusion Discourse Series” πραγματοποιείται από την Off Stream υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ομιλητές/Ομιλήτριες:


Δρ. Joel Snyder (USA) Πρόεδρος της Ένωσης Ακουστικής Περιγραφής, LLC, Διευθύνων Σύμβουλος Πρότζεκτ Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικάνικου Συμβουλίου για Τυφλούς


Ο Δρ Joel Snyder είναι διεθνώς γνωστός ως ένας από τους πρώτους «ακουστικούς περιγραφείς» στον κόσμο, πρωτοπόρος στον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής, της μεταφοράς οπτικών εικόνων σε ζωντανή γλώσσα προς όφελος, κυρίως, των ανθρώπων που βιώνουν μερική ή ολική απώλεια όρασης. Από το 1981, έχει εισαγάγει τεχνικές ακουστικής περιγραφής σε περισσότερες από 40 πολιτείες της Αμερικής και 63 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει κάνει προσβάσιμες εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις, πολυμεσικά projects και μουσεία. Το 2014, το American Council of the Blind δημοσίευσε το βιβλίο του Δρ. Snyder, «The Visual Made Verbal – A Comprehensive Training Manual and Guide to the History and Applications of Audio Description». Ο Δρ. Snyder είναι ο Πρόεδρος της Audio Description Associates, LLC (www.audiodescribe.com) και ο Ιδρυτής/Senior Consultant του Audio Description Project του American Council of the Blind (www.acb.org/adp).


Βίντεο Ομιλία: «Ακουστική Περιγραφή: Αν τα μάτια θα μπορούσαν να μιλήσουν»
 
Περίληψη: Η ακουστική περιγραφή είναι η μεταφορά εικόνων σε λέξεις — το οπτικό γίνεται προφορικό/λεκτικό. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι συνοπτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, οι ακουστικοί περιγραφείς μεταφέρουν τις εικόνες από το τηλεοπτικό και το κινηματογραφικό περιεχόμενο που δεν είναι πλήρως προσβάσιμο σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού (περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια όρασης – American Foundation for the Blind, 2019). To βίντεο αυτό παρέχει μια επισκόπηση των «Βασικών αρχών της Ακουστικής Περιγραφής» (όπως έχει αναπτυχθεί από τον Δρ. Snyder):
– Παρατήρηση
– Προσδιορισμός βασικών οπτικών στοιχείων
– Γλώσσα—Ζωντανή, συνοπτική και αντικειμενική
-Φωνητικές δεξιότητες—Χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο για να παράξουμε νόημα


Gregor Strutz, (DE),
Γραφίστας & Product Designer Inkl.Design GmbH, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Inkl. Design GmbH Design Agency


Ο Gregor Strutz είναι γραφίστας και product designer, που ειδικεύεται σε σχεδιαστικές λύσεις για τη συμπερίληψη ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Το 2013, έλαβε το διάσημο βραβείο “Design for All Foundation“ για το πρώτο συμπεριληπτικό βιβλίο τέχνης στη Γερμανία «The Golden Age».
Με την ίδρυση του Inkl.Design – Στούντιο Συμπεριληπτικού Σχεδιασμού το 2015, εστίασε και εμβάθυνε στον τομέα του Design για Όλους σε συνεργασία με άλλους ειδικούς. Εκτός από την υλοποίηση προσβάσιμων και συμπεριληπτικών design projects, ο Gregor Strutz παρέχει συμβουλευτική σε ιδρύματα, μουσεία και εταιρείες για την εφαρμογή λύσεων προσβασιμότητας και μοιράζεται τις γνώσεις του πραγματοποιώντας εργαστήρια, διαλέξεις και δημοσιεύσεις. Ο Gregor Strutz διδάσκει στο HTW Berlin από το 2015 και είναι προσκεκλημένος λέκτορας στο Εθνικό Ινστιτούτο Design στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας από το 2017.


Ομιλία Βίντεο: «Συμπεριληπτικό Design: Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σχεδιασμού»


Περίληψη: Ο Γκρέγκορ Στρούτζ μιλάει για το συμπεριληπτικό Design. Design που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Design που αποτελεί τη βάση για τη σύνδεση  μεταξύ των ανθρώπων και ενισχύει την συμπερίληψη.


Το inkl.Design είναι ένα στούντιο Design με έδρα το Βερολίνο που συνδυάζει τον σχεδιασμό και την συμπερίληψη. Με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία του σχεδιασμού, αναπτύσσει ανεξάρτητες σχεδιαστικές λύσεις που στοχεύουν στο ευρύτερο δυνατό φάσμα χρηστών.


Δρ. Μαρίνα Μαρκέλλου (GR)
Δικηγόρος, με Εξειδίκευση στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Μεταδιδάκτορ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πανεπιστημίου Μονπελιέ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών-Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού


Η Δρ. Μαρίνα Μαρκέλλου είναι δικηγόρος εξειδικευμένη στο Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας και μεταδιδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αφού ολοκλήρωσε σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε MASTER 2 Spécialité Créations Immatérielles, στο Université Montpellier I, France, σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, συνέχισε στο ίδιο πανεπιστήμιο με εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τίτλο: “Οι συμβάσεις εκμετάλλευσης στο δίκαιο του δημιουργού-συγκριτική επισκόπηση”, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Ακολούθως εκπόνησε μεταδιδακτορική διατριβή στο Law Department, Universite de Poitiers, France σχετικά με την καλλιτεχνική οικειοποίηση.
Κατά την τελευταία δεκαετία έχει διατελέσει ή διατελεί διδάσκουσα σε Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Πειραιά διδάσκοντας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο το δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας, το δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και το δίκαιο των επιχειρήσεων. Είναι μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μέλος του CECOJI-CNRS Γαλλίας και συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.


Βίντεο-Ομιλία: «Προκλήσεις κατά την παραγωγή τρισδιάστατων απτικών βοηθημάτων που ερμηνεύουν έργα τέχνης για τη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία και τα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ανακύπτουν»


Περίληψη: Η ομιλία της Δρ. Μαρίνας Μαρκέλλου επικεντρώνεται στην παρουσίαση των βασικών νομικών προκλήσεων των απτικών βοηθημάτων υπό το πρίσμα του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε ένα πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας (ορισμός του δικαιϊκού συστήματος, ορισμός της έννοιας του έργου και των κριτηρίων προστασίας του από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, το περιεχόμενο και τα είδη των περιουσιακών και ηθικών εξουσιών που απαρτίζουν την πνευματική ιδιοκτησία, η διάρκεια προστασίας του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, η έννοια του δημιουργού, η έννοια της παραγγελίας ενός έργου, η έννοια της ελεύθερης χρήσης δημιουργικού περιεχομένου, η έννοια των περιορισμών/εξαιρέσεων στον βασικό νόμο 2121/1993). Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην υπόθεση περίπτωσης των απτικών βοηθημάτων αναλύοντας την ειδική εξαίρεση του άρθρου 28Α του νόμου 2121/1993 περί επιτρεπόμενων χρήσεων προς όφελος εντυποαναπήρων και ατόμων με άλλες αναπηρίες  και εξετάζοντας αν τα ίδια τα απτικά βοηθήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα έργο τέχνης δεκτικό προστασίας από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας.



Εσθήρ Σολομών (GR)
Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Η Εσθήρ Σολομών είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε αρχαιολογία, μουσειολογία και κοινωνική ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Φλωρεντίας, Sheffield και Λονδίνου (UCL). Έχει εργαστεί ως μουσειολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων σε μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εκπονήσει σειρά μελετών, δημοσιευμένων σε πρακτικά συνεδρίων, διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει διδάξει μουσειολογία, επιμέλεια εκθέσεων και εφαρμοσμένη δημόσια ιστορία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2018 συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη σχέση μουσείων και κοινωνικής ταυτότητας, την επιμέλεια εκθέσεων, τον πολιτιστικό τουρισμό, τη δημόσια ιστορία, τη μουσειακή εκπαίδευση και τις εθνογραφικές προσεγγίσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς. To βιβλίο της Contested Antiquity: Archaeological Ηeritage and Social Conflict in Greece and Cyprus κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Indiana University Press (Φεβρουάριος 2021).


Ομιλία Βίντεο: «Δημιουργώντας προσβάσιμα έργα τέχνης: Ο ρόλος του Εικαστικού»


Περίληψη:  Ποιός είναι ο ρόλος ενός εικαστικού κατά τον σχεδιασμό μιας προσβάσιμης έκθεσης έργων σύγχρονης τέχνης; Mπορεί ο εικαστικός να λειτουργήσει όχι απλώς ως μεσολαβητής ή facilitator της μουσειακής εμπειρίας αλλά ως σχεδιαστής της; Μπορεί να εμπλακεί ουσιαστικά στην επικοινωνία με το κοινό με ή χωρίς προβλήματα όρασης, αναθεωρώντας παραδοσιακές παραδοχές της εικαστικής δημιουργίας, όπως π.χ. τα στερεότυπα γύρω από την έμπνευση και την αυτοτέλεια του εικαστικού έργου, τους κανόνες της φόρμας κλπ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα  την προσωπική του εικαστική γλώσσα;
Τα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσω να αναλύσω με αφορμή την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Άγγιξε την Τέχνη” που επιμελήθηκαν τεταρτοετείς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων το 2016 στη Δημοτική ΠΙνακοθήκη Ιωαννίνων.
Η έκθεση συμπεριλάμβανε έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων, καθώς και πρωτότυπες αναπαραγωγές έργων του Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Συνοδεύτηκε από πλήθος μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι φοιτητές για κοινό βλεπόντων και μη, ειδικά και μη σχολεία, παιδιά και ενήλικες, και επηρέασε ουσιαστικά μία ομάδα αποφοίτων που ενέταξαν τις πρακτικές αυτές στο εικαστικό τους έργο αλλά και στις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις και αναζητήσεις.


Κερασία Μιχαλοπούλου (GR),
Η Κερασία Μιχαλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά, εργάστηκε στον χώρο της δημοσιογραφίας ως εξωτερικός ρεπόρτερ και βοηθός αρχισυντάκτη.
Πολύ γρήγορα, όμως, το ενδιαφέρον της για την τέχνη και τα άτομα με αναπηρία την οδήγησαν στην Αγγλία όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Οπτικοακουστική Μετάφραση με εξειδίκευση στην Ακουστική Περιγραφή για Τυφλούς και στον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους. Στην πτυχιακή της εργασία παρουσίασε τη θεωρία της σημειωτικής ως προτεινόμενο μοντέλο στην πρακτική εφαρμογή της Aκουστικής Περιγραφής με παράδειγμα την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.
Έκτοτε, εργάστηκε ως Project Manager και υπεύθυνη οπτικοακουστικής μετάφρασης σε διάφορες εταιρείες παραγωγής και υποτιτλισμού στην Αθήνα. Το 2009 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ για την παροχή οπτικοακουστικού προγράμματος με Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους και Ακουστική Περιγραφή στα ψηφιακά της κανάλια. Από το 2017 μέχρι σήμερα συνεργάζεται σταθερά με τον πολιτιστικό οργανισμό «Liminal» ως υπεύθυνη του τμήματος Υπηρεσιών Προσβασιμότητας και εκπαιδεύτρια Οπτικοακουστικής Μετάφρασης. Παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια, διαλέξεις και μαθήματα με θέμα την Οπτικοακουστική Μετάφραση. Σε αυτό το διάστημα, μερικά από τα projects Υπηρεσιών Προσβασιμότητας που έχει αναλάβει είναι: Ακουστική Περιγραφή και Υπερτιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους σε θεατρικές παραστάσεις «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» και «Ο Άνθρωπος που Γελά» του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, «Οι Δραπέτες της Σκακιέρας» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ακουστική Περιγραφή εκθέσεων φωτογραφίας και χορευτικών παραστάσεων, Υποτιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους σε κινηματογραφικές ταινίες και συναυλίες.


03 Δεκεμβρίου 2021:
Η ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00 ΕΕΤ και θα έχει διάρκεια 2 ώρες. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, παρέχοντας ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και διερμηνεία στη διεθνή νοηματική γλώσσα.


Η διαδικτυακή συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Zoom, στη σελίδα του Facebook και στο κανάλι του YouTube της Off Stream. Για την ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά παρακαλούμε να παρακολουθήσετε την συζήτηση μέσω του Zoom.


Η σειρά ψηφιακών βίντεο-ομιλιών και η Διαδικτυακή Συζήτηση “The Inclusion Discourse Series”, 03.12.21, 18.00 EET, για τον πολιτισμό, την τέχνη και τις συμπεριληπτικές πρακτικές πραγματοποιείται από την Off Stream υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.