Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ελληνική οικογένεια έχει κάνει μια θεαματική επιστροφή στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία αλλά και στη δημόσια συζήτηση. Τις αιτίες και τις παραμέτρους αυτής της θεματολογίας πραγματεύεται ο Δημήτρης Παπανικολάου στο βιβλίο του Κάτι τρέχει με την οικογένεια. Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης των εκδόσεων Πατάκη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο είναι ένα αυτοβιογραφικό κριτικό δοκίμιο, μελέτη πολιτισμικής ιστορίας και αφήγημα κουίρ θεωρίας. Το Κάτι τρέχει με την οικογένεια αναλύει την κατεδάφιση του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξηγεί τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά. Και επιχειρηματολογεί για τη ριζοσπαστική (και ενσώματη) ιστορική αναζήτηση στην οποία μπορεί να μας σπρώξει.
«Αν παρατηρήσει κανείς τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βλέπει πολλούς δημιουργούς, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να θέλουν να συνδυάσουν τον ρεαλισμό και την αλληγορία όταν μιλούν για την οικογένεια», έχει σημειώσει ο Δημήτρης Παπανικολάου σε συνέντευξή του. «Και να θέλουν επίσης να μη μείνουν στο κάπως απλοϊκό ‘η αγία ελληνική οικογένεια έχει πρόβλημα’, αλλά να μιλήσουν για την οικογένεια ως έναν πυρήνα εξουσίας, διαχείρισης, επιβολής, οριοθέτησης, επιθυμίας, δεσμών αλλά και υπέρβασης. Αυτή είναι μια ιδιαιτερότητα της εποχής: ότι βλέπουμε τόσο πολύ την οικογένεια ως βιοπολιτικό εργαστήριο, ότι στις ιστορίες για την οικογένεια είμαστε δηλαδή διατεθειμένοι να δούμε και ρεαλιστικές εικόνες απ’ το δίχτυ της συγγένειας και τη συμβολική εκτατικότητά του: το πώς εντός του οργανώνεται η ζωή και πόσο πολιτικό είναι αυτό το πλαίσιο».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ιωάννα Ναούμ, φιλόλογος
Ελένη Παπαργυρίου, φιλόλογος
Πηνελόπη Πετσίνη, ιστορικός φωτογραφίας
και ο συγγραφέας
Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει από το 2004. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών (Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία) και Λονδίνου (Συγκριτική Φιλολογία). Ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής έχει συνεργαστεί µε τα πανεπιστήμια UCL, NYU, Columbia και Princeton. Έχει επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Επενδυτής και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.
Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Singing Poets: Literature and Popular Music in France and Greece (Legenda, 2007) και στα ελληνικά το «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι»: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας (Εκδόσεις Πατάκη, 2014). Είναι µέλος της εκδοτικής επιτροπής του Journal of Greek Media and Culture και της επιστημονικής επιτροπής του Αρχείου Καβάφη.
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018
Χώρος: Κτίριο Μ2 – Μπαρ
Έναρξη: 20:00
Είσοδος ελεύθερη