INSPIRE PROJECT 2020 MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Στην ελληνίδα εικαστικό Κυριακή Γονή απονέμει το MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών το Βραβείο Inspire 2020 για την εργασία της με τίτλο «Κήπος Δεδομένων».
Το βραβείο Inspire, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στο πλαίσιο του Inspire Project σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί κατά τη διάρκεια εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται.
Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών στη φετινή ανοιχτή διαδικασία για την απονομή του Βραβείου, υπερτριπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά και η ποιότητα και συνάφεια των έργων που υποβλήθηκαν ως προς τους άξονες ενδιαφέροντος του Inspire Project αναδεικνύουν την απήχηση των μεθόδων εργασίας στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας και επιβεβαιώνουν τη σημασία της στήριξής τους.
Φιλοτεχνημένος σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά από ανάθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο «Κήπος Δεδομένων» της Κυριακής Γονή είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση που εκκινεί από μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα πτυχή της μυστικής ζωής των φυτών: τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στο DNA τους ψηφιακή μνήμη.
Ακροβατώντας ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, το έργο πραγματεύεται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου και του πολιτισμού με το φυσικό περιβάλλον, την ηθική των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών επιτήρησης αλλά και της επέμβασης στο DNA των φυτικών οργανισμών, καθώς και το ενεργειακό αποτύπωμα, που προκύπτει από την παραγωγή και αποθήκευση της φαινομενικά άυλης ψηφιακής μνήμης.
Η παρουσίαση της εργασίας της Κυριακής Γονή και η γνωριμία της δημιουργού με το κοινό του MOMus-Πειραματικoύ Κέντρου Τεχνών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση απονομής του Inspire Prize 2020 που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, ώρα 18:00 με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/87684810301.
Η έκθεση «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» θα παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών έως την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 (ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00).
Βιογραφικό Κυριακής Γονή
Η Κυριακή Γονή είναι εικαστικός με έδρα της την Αθήνα. Το έργο της αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων και υλοποιείται μέσω εκτεταμένων και πολυεπίπεδων εγκαταστάσεων.
Επιδιώκει να συνδέσει το τοπικό με το οικουμενικό και να θίξει με κριτική ματιά ζητήματα αλληλεπίδρασης μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνίας, όπως είναι η προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας και η επιτήρηση, ο έλεγχος της πληροφορίας, τα δίκτυα και οι υποδομές, καθώς και η σχέση ανθρώπου-μηχανής.
Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης Aksioma στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) και στο Drugo More της Ριέκα (Κροατία). Παράλληλα η δουλειά της παρουσιάζεται σε διάφορες εκθέσεις σε γκαλερί και φεστιβάλ νέων μέσων διεθνώς, μεταξύ άλλων στη 13th Shanghai Biennale, Modern Love (Μουσείο Συγχρονης Τέχνης Φράημπουργκ), 5th Istanbul Design Biennale, Transmediale (Βερολίνο), 13,700,000 km^3 (Art Space Pythagorion), στην Μπιενάλε του Τρόντχαϊμ (Νορβηγία), στη διεθνή διοργάνωση The Glass Room Σαν Φραντζισκο, στην Τριενάλε της Μελβούρνης, στο φεστιβάλ Abandon Normal Devices (Αγγλία), στην έκθεση Tomorrows: Urban fictions for possible futures (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα), στο ISEA21 (Διεθνές Συμπόσιο Ηλεκτρονικών Τεχνών στο Βανκούβερ του Καναδά), στη SIGGRAPH2016 (Καλιφόρνια), στο φεστιβάλ Impakt (Ουτρέχτη) κ.ά.
Το 2018 έλαβε το βραβείο Artworks από το πρόγραμμα στήριξης καλλιτεχνών του Ιδρύματος Νιάρχου και το 2019 ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνης (resident) στο νέο πρόγραμμα Science Technology Society του Delfina Foundation στο Λονδίνο.
Η Γονή σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και έφηβους, που ερευνούν μέσω της τέχνης επίκαιρα θέματα τεχνολογίας και κοινωνίας (Dutch Art Institute, Ίδρυμα Ωνάση, Science Festival). Η έρευνα που εμπεριέχεται στην πρακτική της παίρνει συχνά τη μορφή ομιλιών και συνεισφορών σε ψηφιακές πλατφόρμες και περιοδικές εκδόσεις (περιοδικό “Neural”, τεύχος #65, χειμώνας 2020· “Leonardo”, International Society for the Arts, Sciences and Technology, MIT Press, 49:4).
Η Κυριακή Γονή έχει πτυχίο στα Εικαστικά και μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ έχει επίσης πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Λέιντεν, αντίστοιχα.
Ξεναγήσεις, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020
Λίγο πριν τη λήξη της έκθεσης με τίτλο «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» με έργα της προσκεκλημένης εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη και των 18 νέων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο θερινό εργαστήριο του Inspire Project 2020, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 12.00 και 13.00 θα πραγματοποιηθούν δύο τελευταίες ξεναγήσεις από την Διευθύντρια του Inspire Project, Θούλη Μισιρλόγλου και την επιμελήτρια του Inspire Project 2020, Δόμνα Γούναρη. Στις ξεναγήσεις θα παρευρίσκονται η Μαίρη Ζυγούρη και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση για να μοιραστούν την εμπειρία τους.
Η παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση. Είναι απαραίτητη ωστόσο η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 593270 με σκοπό τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 12
Διάρκεια ξενάγησης: 40΄-60΄
To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).