Μία κατανυκτική συναυλία φωνητικής μουσικής έδωσαν πριν τρία χρόνια στο Γενί Τζαμί οι “Contradition Ensemble” και οι “Voci Contra Tempo”. Τα δύο χορωδιακά σύνολα από τη Θεσσαλονίκη, στις 31 Μαΐου 2017, πάντρεψαν τη μουσική της Δύσης και της Ανατολής σε μία συναυλία “σταθμό” στη χορωδιακή ζωή της πόλης.
Τρία χρόνια μετά, και με την ευκαιρία που τους έδωσε το “lock down” για αξιοποίηση του αρχειακού τους υλικού, μοιράζονται μαζί σας ολόκληρη τη συναυλία εκείνης της υπέροχης βραδιάς!
Συντονιστείτε την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 στις 21.00 στο https://www.youtube.com/watch?v=N-uX7_S-QYM για να παρακολουθήσετε την πρεμιέρα ολόκληρης της συναυλίας στο Youtube!
Έργα των Sir John Tavener, Ola Gjeilo, Sergei Rachmaninoff, Alfred Schnittke, Johannes Brahms, Léo Delibes, παραδοσιακά ΕΒραϊκά τραγούδια κ.α.
Συντελεστές:
Κωνσταντίνος Παντελίδης, ηλεκτρικό πιάνο
Γκρέτα Παπά, βιολί
Ηλέκτρα Κόντογλου, φλάουτο
Contradition Ensemble
Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση: Kostika Çollaku
Voci Contra Tempo
Μουσική Διδασκαλία – Διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση
*Η συναυλία διοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Το Ωδείο πάει στο Μουσείο! “
Curriculum Vitae
Voci Contra Tempo
Female Vocal Ensemble
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Voci Contra Tempo» συμπλήρωσε φέτος τρία χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βίλα Πετρίδη), στα Ιωάννινα (Μουσείο Αργυροτεχνίας) και στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”), συναυλίες οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό. Φέτος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, το σύνολο διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα 3ήμερο Masterclass Διεύθυνσης Χορωδίας σε διδασκαλία της μαέστρου του συνόλου, Σοφίας Γιολδάση, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία με συμμετοχές απ’την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σύνολο δημιουργήθηκε το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας Δωματίου «Contra Tempo» (καλλ. διεύθ. Βλ. Συμεωνίδης). Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας. Λειτουργεί με τη μορφή μιας “project choir”, δηλαδή τα μέλη της συναντιούνται για να προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο χορωδιακό πρόγραμμα σε σχετικά περιορισμένο αριθμό προβών. Γι’αυτό και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία.
Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στο ρεπερτόριο του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, (‘a cappella’ ή με συνοδεία οργάνων ή ορχήστρας). Το «Voci Contra Tempo» φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση στην παρουσίαση χορωδιακών έργων μέσω πρωτότυπων προγραμμάτων θεματικού χαρακτήρα. Στόχος του είναι επίσης να εξερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει ο εκάστοτε συναυλιακός χώρος ως προς τη σκηνική παρουσίαση του ρεπερτορίου, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό μία ολοκληρωμένη συναυλιακή εμπειρία. Ακροάσεις νέων μελών γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση.
Στοιχεία Επικοινωνίας
FB: facebook.com/vocicontratempo
Sofia’s LinkedIn page: https://www.linkedin.com/in/σοφία-γιολδάση-sofia-gioldasi-5233505b/
Sofia’s Facebook page: https://www.facebook.com/sofia.gioldasi.conductor/
Sofia Gioldasi
Choir Conductor
Ε [email protected]
Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας με τους Jοs Vermunt και Jοs van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Basilio Astulez (Bilbao) και Andrew Nethsingha (Cambridge). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32).
Μελέτησε τραγούδι με τους X.Meijer, I.Verburg, G.Berghs, και τεχνική αναπνοής με τον P.Triepels. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes με τους T.Koopman, E.Kirkby, K.Putniņš, Th.Pavlovich, Α.Κοντογεωργίου, Βλ. Συμεωνίδη, κ.α.
Ως μέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων όπως οι I.Fisher, P.Dijkstra, K.Putniņš, S.Baudo, J.Gaffigan. κ.α. Τη χρονιά 2010-2011 δίδαξε σολφέζ, θεωρία και φωνητική στη Netherlands Children’s Choir, προετοιμάζοντας τα παιδιά για παραγωγές όπως η 3η και η 8η Συμφωνία του Mahler (συναυλίες με τις Berliner Philharmoniker/Sir Simon Rattle και Concertgebouw Orchestra /Mariss Jansons, αντίστοιχα).
Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη μικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden της Ολλανδίας.
Για 3 χρόνια υπήρξε μαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor με την οποία εμφανίστηκε στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.α.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Cantemus (Ουγγαρία).
Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιμή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκομωσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
(CD Leve de Koning! Universal Music/Deutsche Grammophon)
Η Σοφία είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεμινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ολλανδία. Aπό το 2015 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μαέστρος του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo» και των χορωδιών του «Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης». Συνεργάζεται συχνά με φορείς όπως ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια είναι η συμμετοχή σας ως προσκεκλημένη μαέστρος σε δύο χορωδιακά φεστιβάλ στην Ιταλία (Festival di Primavera, Atri Choral Festival), καθώς και στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Europa Cantat στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το καλοκαίρι του 2021.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Contradition Ensemble
Το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2015 στη Θεσσαλονίκη, από τον συνθέτη Kostika Çollaku. Είναι ένα ευέλικτο σύνολο που αποτελείται από 15-20 άτομα κατά μέσο όρο και αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε παραγωγής ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται αντίστοιχα. Στόχος του συνόλου είναι η ανάδειξη ενός ιδιαίτερου ρεπερτορίου το οποίο δεν παρουσιάζεταi συχνά, είτε για λόγους αναγνωρισιμότητας είτε για λόγους δυσκολίας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά κομμάτια στη πρωτότυπή τους γλώσσα έως και σύγχρονα κλασικά έργα μεγάλων συνθετών. Έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αλατζά Ιμαρέτ Θεσσαλονίκης (2016 και 2019), στην Αρμένικη Εκκλησία Θεσσαλονίκης (2016), στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης (2017), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2017). Τον Απρίλιο του 2017 παρουσίασαν το Requiem του Alfred Schnittke στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το σύνολο Percautistic και τον Αλέξανδρο Ιωάννου. Το 2018 συμμετείχαν στις μυστικές συναυλίες που οργανώνει το Sofar Sounds ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασαν μια συναυλία με κομμάτια από γνωστές ταινίες κινουμένων σχεδίων (Disney και Anime) στο θέατρο Αλέξανδρος. Πέρα από τις συναυλίες έχουν κάνει ηχογραφήσεις, βίντεο καθώς και πολλά flash mobs και άλλες μη συναυλιακές δράσεις.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Kostika Çollaku (Κωνσταντίνος Τσολάκου) γεννήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας το 1989 και από την ηλικία των δύο ετών ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
H πρώτη του επαφή με τη μουσική, ήταν μέσω της σύνθεσης, το 2005. Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και τα θεωρητικά της μουσικής στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Το 2009 κέρδισε Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης InterArtia, στην κατηγορία “Μουσική για Βίντεο Animation”. Το 2012 πήρε πτυχίο ειδικού αρμονίας με καθηγητή τον Χρήστο Φωτόπουλο.
Έχει γράψει πρωτότυπη μουσική και έχουν χρησιμοποιηθεί συνθέσεις του για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και animation. Από το 2011 είναι μέλος της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης με μαέστρο την Μαίρη Κωνσταντινίδου και από το 2015 της Παιδικής Χορωδίας Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Το 2015 δημιούργησε το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble το οποίο διευθύνει και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια (περισσότερες πληροφορίες στο βιογραφικό του συνόλου), και το 2017 το φωνητικό κουαρτέτο Petrichor Vocal Quartet. Από το 2015 με αφορμή τα δύο φωνητικά σύνολα έχει κάνει πάνω από 100 μεταγραφές σε πολλά είδη (Παραδοσιακά, Ρεμπέτικα, Τζαζ, Μιούζικαλ, Ποπ) για a cappella σύνολο-χορωδία.
Το 2017 ξεκίνησε την συνεργασία του με την Μαρίνα Σάττι κάνοντας την μεταγραφή από το κομμάτι “Βιαστικό πουλί του νότου” για τις Fonέs, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την Minos EMI στο άλμπουμ 18+ του Στάθη Δρογώση. Δύο χρόνια αργότερα συνεχίζοντας αυτή τη συνεργασία έκανε την μεταγραφή για το κομμάτι “Θέλω να σε ξεπεράσω” πάλι για τις Fonέs και τον Φοίβο Δεληβοριά το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά στο άλμπουμ “Στη ταράτσα του Φοίβου” από την Feelgood Records.
Το 2019 έγραψε την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση “Οι απ’ αλλού φερμένοι” μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. Το 2020 έγραψε πρωτότυπη μουσική για τέσσερις αφηγήσεις – λαϊκά παραμύθια (Η βασιλοπούλα που περίμενε, Η κόρη και ο βασιλικός, Η γριά η κουτσομπόλα, Του νεκρού αδελφού) στα πλαίσια των εορτών ραδιοφώνου που διοργάνωσε το Κ.Θ.Β.Ε. σε αφήγηση Εύης Σαρμή.