Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;
Η ζωγραφική για μένα συνδυάζει όσο αναφέρατε αλλά ουσιαστικά είναι ένα σημείο το οποίο ολοκληρώνει την ταυτότητά μου ως άνθρωπο .
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Αν εννοείτε με ποιον τομέα εικαστικών τεχνών ασχολούμαι θα με χαρακτήριζα έναν εικαστικό της γενιάς μου που ασχολείται με τη σύγχρονη τέχνη και τον απασχολούν τα κοινωνικά θέματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή εντός και εκτός Ελλάδας
Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Αυτό που είπα και παραπάνω ότι με ενδιαφέρουν τα γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν τώρα. Όχι μόνο σαν ειδησεογραφικά γεγονότα τα οποία παρακολουθείς και μετά πας στο επόμενο. Με ενδιαφέρει περισσότερο να εκφράζω τη δουλειά μου και σαν συμμετοχική τέχνη στην οποία το κοινό Οι θεατές ο κόσμος μπορεί να πάρε και αυτός μέρος και να γίνει κάτι συλλογικό το οποίο να εκφράζεται προς τα έξω.
Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;
Ήδη έρχομαι σε διάλογο με διάφορες προσωπικότητες της τέχνης, είτε είναι εν ζωή είτε όχι. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μία έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί το Μάιο και συνομιλούμε σε αυτήν με διάφορους Έλληνες και ξένους ποιητές, με μουσικούς και με χορευτές. Το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα της έκθεσης θα προκύψει μέσω του διαλόγου με όλες αυτές τις προσωπικότητες.
Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;
Όπως σας είπα ασχολούμαι με τη σύγχρονη τέχνη οπότε αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη ζωγραφική ε αλλά κι άλλες μορφές τέχνης. Αυτό μπορεί να είναι η χαρακτική, μπορεί να μικτές τεχνικές, εγκαταστάσεις, επίσης κάνω κάποια γλυπτά με ξύλο και πολλά άλλα που δεν αφορούν τον καμβά ως επιφάνεια εργασίας.
Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Δε θα επέλεγα καμία άλλη εποχή για να ζήσω και να δημιουργήσω μου αρέσει αυτή η εποχή θεωρώ ότι ζωγραφική και γενικότερα εικαστικές τέχνες δεν έχουν φτάσει σε κάποιο τέλμα οπότε έχουμε ακόμη πολλά να δούμε και να δημιουργήσουμε.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Το έργο είναι σαν ένα παιδί. Υπάρχει ο χρόνος της κύησης, που είναι αντίστοιχος με το χρόνο της εικαστική σκέψης και μετά υπάρχει ο χρόνος της γέννας όπου από κει και πέρα ξεκινάς και πλάθεις το έργο σου στον καμβά ή οπουδήποτε αλλού μέχρι την ολοκλήρωση του η οποία αντιστοιχεί στην ενηλικίωση και από κει και πέρα το αφήνεις ελεύθερο να ακολουθήσει τη δική του πορεία στο χρόνο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αυτή την περίοδο είμαι στην ομαδα διοργανωσης της Art-Thessaloniki και εκθέτω κάποια έργα μου στην Art-Thessaloniki, με την γκαλερί ARTFORUM. Την Παρασκευή φεύγω για Ιαπωνία όπου εκθέτουμε με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο Μητροπολιτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Τόκιο. Επίσης, ετοιμάζω με το εργαστήριό μου κάποιες δράσεις που θα γίνουν στην πόλη μου, στην Πτολεμαΐδα, την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ παράλληλα δουλεύω και για το εικαστικό κομμάτι του 4ου φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «η πόλη γιορτάζει» που θα παρουσιαστεί αρχές Απριλίου και τέλος είναι η έκθεση που σας είπα που θα παρουσιαστεί το Μάιο που θα συμμετέχουν διάφοροι σημαντικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Βιογραφικό.
Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΔΜ. Φοίτησε στο 3ο εργαστήριο με τον Χάρη Κοντοσφύρη και στο εργαστήριο της Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης με την Δήμητρα Σιατερλή. Τα κύρια πεδία ενασχόλησης της είναι η ζωγραφική, η χαρακτική και οι εγκαταστάσεις. Τα θέματα πού επιλέγει είναι ανθρωποκεντρικά και αποδίδονται με μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Η περιορισμένη χρωματική κλίμακα, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων της, τα οποία συνδεόμενα με τους συμβολισμούς και τους κώδικές που χρησιμοποιεί φανερώνουν μια διάθεση έρευνας και προβληματισμού. Η χρήση των Barcode είναι στοχευμένη μιας και τα δημιουργεί η ίδια, προσθέτοντας τις δικές της λέξεις και φράσεις, δημιουργώντας μοναδικά Barcode τα οποία μπορούν και να “διαβάζονται”! Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ, που δημιουργήθηκε το 2011. Επίσης είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Μάθησης Σχεδίου και Ζωγραφικής “Ζωγραφί-ΖΩ”, όπου διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική και επιμελείται εκθέσεις και εκδηλώσεις. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα συμπόσια ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και σε εικαστικές δράσεις.
Bio.
Alexandra Tsitsinta was born and raised in Ptolemaida. She has graduated from the Faculty of Fine Arts of the University of Western Macedonia. She studied at third workshop with Harry Kondosphyris and she has also studied Engraving and Printed Art with Dimitra Siaterli. Her working fields are engraving, installations and painting. The limited color range, combined with the design accuracy, emphasizes the conceptual dimension of the issues that she use, which are linked to the symbolism and the code that she uses, reveal a research mood and of reflection. She is one of the founding members of the artistic team EN-FLO, which is created in 2011. She is also the artistic director of the Zografi-ZO cultural center, she teaches drawing and painting and curates care of exhibitions and events. She did some solo exhibitions in Greece and she has taken part in numerous group exhibitions in Greece and Europe. She also participates in various Painting, land Art and Sculpture Symposiums as well as in Visual Art Performances.