Εγκαίνια: 1/3/2024, 20:00,
Διάρκεια: 1/3/2024 – 27/3/2024
Oratos, Στρ. Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη
Στη σειρά έργων που παρουσιάζεται, μέσω του λευκού ανεπεξέργαστου φόντου, του συνδυασμού και της αλληλεπίδρασης πολλαπλών εικόνων που προέρχονται από ποικίλες πηγές (σχέδια, αποκόμματα απο πολιτικές μπροσούρες, αφίσες, περιοδικά και εφημερίδες), προσεγγίζεται η ψυχρότητα της μηχανιστικής δυναμικής του σύγχρονου κόσμου και η πειθαρχικότητα του ψηφιακού ελέγχου, καθώς κατευθύνεται προς ενδεχόμενες δυστοπικές κοινωνικές πραγματικότητες, που αν δεν τις βιώνουμε ήδη, μοιάζουν να πλησιάζουν εξαιρετικά γρήγορα και απειλητικά.
Εφόσον οι δημιουργικές ικανότητες της ανθρωπότητας επενδύονται ολοένα και περισσότερο σε μια άνευ ορίων “πρόοδο”, που εν τέλει, πολλαπλασιάζει συνεχώς τις πιθανότητες να καταλήξει μοιραία ακόμη και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, ένας Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος μοιάζει να είναι προ των πυλών.
Μέσα από περιόδους απανωτών lockdowns και αποξένωσης, η μισαλλοδοξία και η ανθρωποφαγία που προϋπήρχαν, διογκώθηκαν σε τεράστιο βαθμό, ενώ οι πράξεις υπέρ ενός ”κοινού καλού” και οι ερμηνείες μίας σύγχρονης “παραβατικότητας” απέκτησαν νέα νοήματα, με τον φόβο να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής και να δημιουργεί ισχυρές οχυρώσεις του εαυτού.
Όπως αναφέρει ο Byung-Chul Han:
“Δίπλα στο Panopticum εμφανίζεται το Bannoptikum. Το Panopticum επιτηρεί τους έγκλειστους τροφίμους του συστήματος. Το Bannoptikum, αντιθέτως, είναι ένας μηχανισμός που αναγνωρίζει τους περιθωριακούς ή τους εχθρούς του συστήματος και τους αποβάλλει ως ανεπιθύμητους. Το κλασικό Πανοπτικό είναι όργανο πειθάρχησης, ενώ το Bannoptikum φροντίζει για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.”
Η ακόρεστη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, είναι μία από τις μορφές ανθρώπινης δημιουργικότητας που έχει τη δυνατότητα να μας τραβάει για λίγο έξω απο αυτή τη φρενήρη αυτοκαταστροφική πορεία προς την υποτιθέμενη “πρόοδο” και να επαναφέρει την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες και στις βαθύτερες επιθυμίες μας.
Artist Bio: Ο Αλέξανδρος Αμπαζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Το 2016 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, ενώ το 2020 έλαβε το M.F.A. του από το Mount Royal School of Art του Maryland Institute College of Art(MICA) στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α..
Για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, του απονεμήθηκαν μία σειρά υποτροφιών απο ελληνικά και αμερικανικά ιδρύματα όπως το The Morris Louis Art Trust και το Ίδρυμα ΝΕΟΝ. Το 2022, ξεκίνησε τη διδακτορική του έρευνα πάνω σε πεδία όπως η Αισθητική και η Κοινωνικοπολιτική Φιλοσοφία, με επόπτη καθηγητή τον Γ. Ζιώγα και τους F. DeBrabander και J. Hirsch, φιλοσοφίας και θεωρίας της τέχνης αντίστοιχα, με βάση τους πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Έχει πραγατοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη Βαλτιμόρη και έχει συμμετάσχει σε μία σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως επίσης και στο καλλιτεχνικό residency Mas Els Igols, Estudio Nomada στη Βαρκελώνη της Ισπανίας