Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.
Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821
Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.
Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…
Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Επαναστατικό σήμερα είναι το να μπορείς να νιώθεις ελεύθερος παρόλο τον ατελείωτο αγώνα μεταξύ υποχρεώσεων και πρέπει. Μια ατέρμονη μάχη επιβίωσης, καταξίωσης και έχοντας έναν καταιγισμό αλληλεπιδράσεων και πληροφοριών να μπορείς φιλτράροντάς τα να βγεις αλώβητος. Να είσαι ελεύθερος να παίρνεις τις αποφάσεις σου ξεφεύγοντας από την καθημερινή ουτοπιστική προσπάθεια εξιδανίκευσης των τρέχων καταστάσεων. Κάνοντας την επανάσταση σου, να μπορείς να είσαι ο ήρωας της δικής σου ιστορίας.
Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Η δική μου ηρωίδα μπορεί να βρίσκεται στην διπλανή πόρτα. Ηρωίδα μπορεί να είναι κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και ξέρει να διεκδικεί με επιμονή και υπομονή τα δικαιώματά της. Ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, μόνον με προσωπικό αγώνα αγγίζουμε το επιθυμητό.
Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Η γυναικεία κακοποίηση πρέπει να τιμωρείται. Αναφέρομαι σε εκείνο το μοντέλο συμπεριφοράς ελέγχου, το οποίο περιλαμβάνει λεκτική, ψυχολογική, σωματική, οικονομική και κοινωνική κακομεταχείριση ενός ενηλίκου προς σε άλλον ενήλικα στα πλαίσια μιας άτυπης ετεροφυλικής σχέσης ή ενός γάμου. Αυτό που πρέπει να συζητούμε με τα παιδιά μας ακόμη και από την νεαρή τους ηλικία είναι ότι θα πρέπει να έχουν σεβασμό προς τον άνθρωπό τους, και ότι οι τυχόν διαφωνίες λύνονται μόνο με εποικοδομητικό διάλογο.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Το κλειδί για την εξάλειψη της βίας είναι η σωστή ενημέρωση και ενδυνάμωση της συναισθηματικής πλευράς των ανθρώπων.
Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Πάντοτε τα θέματα που διαπραγματεύομαι ως καλλιτέχνης έχουν άμεση εξάρτηση από την ίδια τη ζωή. Το έργο μου σε αυτό το πρότζεκτ είναι ένα γυναικείο πορτρέτο με τον τίτλο «Ενάερη» που σημαίνει αυτός που δεν είναι πλασμένος από ύλη δηλαδή αιθέριος. Αυτό έχει ως ερμηνεία ότι τίποτα δεν επηρεάζει το «ενάερο » που έχουμε μέσα μας αλλά αντίθετα είναι αυτό που δίνει δύναμη σε μια γυναίκα ν’ αντιμετωπίσει κάθε μορφή βίας! Η εσωτερική δύναμη και ομορφιά που έχει θα γίνει σύμμαχός της στην αντίσταση και καταπολέμηση όποιου προσπαθήσει να την καπηλεύσει.
Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; Θα την προέτρεπα να μιλήσει ανοιχτά χωρίς φόβο.
Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Μια σημαντική προσωπικότητα της χώρα μας που θα ήθελα να γνωρίσω και να μιλήσω είναι Καλλιρόη Παρέν που έδωσε αγώνα για την χειραφέτηση των γυναικών. Μεγάλωσε σε μια εποχή οπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και είχαν χιλιάδες απαγορεύσεις στην οικογενειακή κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους. Βρήκε την δύναμη όμως να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να τροποποιήσει όλο αυτό.